Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

FT245, FT232, itp.

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

FT245, FT232, itp.

Postautor: K_o_n_r_a_d » 24 kwie 2006, o 11:18

Jak rozumiem z różnych opisów te układy są widziane przez system jako porty szeregowe (COM, RS232).
A czy są jakies podobne które byłyby widziane w systemie jako port równoległy - LPT.

Mam nowy komputer, w którym są tylko porty USB i chciałbym używać nadal moich starych programatorów, które w większości są pod LPT.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Posty: 64
Rejestracja: 25 lip 2004, o 20:25
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 24 kwie 2006, o 19:13

Hej Prawie na pewno na Twojej nowej płycie znajduje się port LPT i porty COM tylko potrzebujesz przejściówki ponieważ na płycie głównej port ten wygląda jak taki krótszy port ATA do dysków

Ja mam tak w komputerze i dwóch znajomych też w ten sam sposób wzprowadziło sobie LPT i COM-y na zewnątrz

nie wiem niestety nic na temat układów, o krórych piszesz. Tylko tak mogę pomóc

stan24
-
-
Posty: 60
Rejestracja: 16 lut 2004, o 10:19
Lokalizacja: Łódź

Postautor: stan24 » 24 kwie 2006, o 19:17

FT8U245BM Układ scalony przetwornik USB2.0/Parallel LQFP32 info TME

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 24 kwie 2006, o 20:01

FT8U245BM Układ scalony przetwornik USB2.0/Parallel LQFP32 info TME
Ale widziany jest w systemie jako COM... więc nie nadaje się do tego celu. Pozatym większość fabrycznych przejsciówek USB/LPT działa poprawnie tylko z druarkami i nie radzi sobie z programowaniem mikrokontrolerów. Pozostaje programator na RS232.

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

Postautor: K_o_n_r_a_d » 24 kwie 2006, o 22:34

Hej Prawie na pewno na Twojej nowej płycie znajduje się port LPT i porty COM tylko potrzebujesz przejściówki ponieważ na płycie głównej port ten wygląda jak taki krótszy port ATA do dysków
Jednak na pewno nie ma - bo to laptop.
Pozatym większość fabrycznych przejsciówek USB/LPT działa poprawnie tylko z druarkami i nie radzi sobie z programowaniem mikrokontrolerów. Pozostaje programator na RS232.
No właśnie testowałem kilka i w systemie są widoczne jako drukarka USB (co nie ma nic wspólnego z LPT.

Z AVRami nie ma problemu, zrobię sobie AVRISP i po problemie, ale nie rozglądałem się jeszcze za programatorami do PICów a tu może być gorzej, czy może nie? A nie mam czasu, aby samemu konstruować programator.

Pozdrawiam.

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 24 kwie 2006, o 22:42

rozglądałem się jeszcze za programatorami do PICów a tu może być gorzej, czy może nie?
Owszem, tu jest nieco gorzej... Klon PicStartPlus kosztuje ok 190PLN, klon ICD ok 120PLN... Samodzielne wykonanie raczej odpada...

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 24 kwie 2006, o 23:13

rozglądałem się jeszcze za programatorami do PICów a tu może być gorzej, czy może nie?
Owszem, tu jest nieco gorzej... Klon PicStartPlus kosztuje ok 190PLN, klon ICD ok 120PLN... Samodzielne wykonanie raczej odpada...
Moze ja sie nie znam, bo w zyciu korzystalem tylko z ICD 2 Microchipa (takie smieszne koleczko :) - zreszta, pewnie kazdy wie), ale AFAIR Tomek w swojej pierwszej ksiazce (i w drugiej jak widze tez) opisywal pare programatorkow, schematy sa tez pewnie w sieci.... jakies ICSP, czy cos....

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

Postautor: K_o_n_r_a_d » 29 kwie 2006, o 14:46

Z AVRami nie ma problemu, zrobię sobie AVRISP i po problemie
No właśnie zrobiłem: http://radzio.dxp.pl/avr910.htm i nie działa.
Wszystko tak jak na schemacie, jako konwerter USB/RS232 zastosowałem FT232. Komunikacja pomiędzy uK (tym w programatorze) a komputerem poprzez FT232 działa bez problemu.
Próbowałem przy pomocy tego programatora zaprogramować ATmega8, ale w ogóle nie działa. Używałem BascomaAVR 1.11.8.1 (najnowszy prosto ze strony producenta).
W czym może być problem?
Pozdrawiam, Konrad.

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 29 kwie 2006, o 18:17

Problem tkwi w Bascomie (komunikuje on się z programatorem z prędkoscią 19200 natomiast mój programator pracuje na 115200). Zmiana prędkości transmisji opisana w Helpie Bascoma nie działa. Możesz spróbować przekompilować firmware programatora na prędkość 19200.

[ Dodano: 29-04-2006, 19:29 ]
Po zmianie prędkości trasmisji programator współpracuje z Bascomem.
Firmware dla prędkości 19200 b/s : http://radzio.dxp.pl/avr910/avr910_19200.hex

[ Dodano: 29-04-2006, 19:54 ]
Jednak Bascom nie bardzo sobie z nim radzi. Komunikację co prawda nawiązuje, typ procesora rozpoznaje, jednak ani odczyt danych ani programowanie nie przebiega poprawnie. Proponuję rozwiązania szukać bezpośrednio w MCS Electronics, może oprócz pomocy zchrzanili w Bascomie też obsługę programatora.

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

Postautor: K_o_n_r_a_d » 30 kwie 2006, o 13:18

[ Dodano: 29-04-2006, 19:29 ]
Po zmianie prędkości trasmisji programator współpracuje z Bascomem.
Firmware dla prędkości 19200 b/s : http://radzio.dxp.pl/avr910/avr910_19200.hex

[ Dodano: 29-04-2006, 19:54 ]
Jednak Bascom nie bardzo sobie z nim radzi. Komunikację co prawda nawiązuje, typ procesora rozpoznaje, jednak ani odczyt danych ani programowanie nie przebiega poprawnie. Proponuję rozwiązania szukać bezpośrednio w MCS Electronics, może oprócz pomocy zchrzanili w Bascomie też obsługę programatora.
Mi jednak w ogóle nie działa. Sprawdziłem wszystko co się dało - niby w porządku.

A jakiego programu używasz do obsługi programatora, z którym współpracuje?

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 30 kwie 2006, o 19:01

A jakiego programu używasz do obsługi programatora, z którym współpracuje?
Atmelowski AvrProg (jest w AVR Studio).

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

Postautor: K_o_n_r_a_d » 30 kwie 2006, o 22:04

A to tutaj mi wyskakuje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

No supported board found! AVRprog version 1.40
:)

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 1 maja 2006, o 07:30

Taki komunikat pojawia się, gdy AvrProg nie może nawiązać komunikacji z programatorem. Komunikat pojawia się natychmiast po właczeniu AVRProga czy po chwili? Sprawdź czy port, pod który podłączasz programator nie jest używany przez inny program.

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

Postautor: K_o_n_r_a_d » 1 maja 2006, o 10:08

Pojawia się natychmiast po włączeniu. Poprostu w ogóle nie znajduje programatora i się automatycznie zamyka. Port nie jest zajęty. Poprzez terminal systemowy bez problemu nawiązuję połączenie.

Programator ten jest tanią aleternatywą dla oryginalnego programatora AVRISP (jednak nie jest z nim w pełni zgodny).

W czym nie jest zgodny - w czym oryginalny jest lepszy?

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 27 wrz 2006, o 13:35

avr910 ze strony radzia nie dziala poprawnie w Bascom.

za pomoca terminala mozna sie z nim polaczyc. sprawdzic wersje softu, zapalic/zgasic diodke aczkolwiek w bascomie nie dziala ....

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości