Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Windows Vista

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Dydas
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 10 sty 2006, o 21:57
Lokalizacja: Kielce

Windows Vista

Postautor: Dydas » 15 mar 2006, o 19:41

Czy ktoś już instalował wersje beta tego windowsa, jeśli tak to jak sprawdza się on w praktyce ?

awatar100
-
-
Posty: 420
Rejestracja: 27 cze 2003, o 07:55
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 16 mar 2006, o 07:30

w praktyce ? .. dziala zeby smigal min 1gb ramu i sensowa karta graficzna brak sterow do sprzetu pod wersje 64bitowa wersja 32 bitowa jest wiare uzywalna :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 mar 2006, o 11:15

Witam, właśnie pobieram wersję Beta 5270 (ponoć najlepsza)
Co do wymagań z tym ramem, to minimum 512MB - 400MB zjada przy starcie.
Plik ściągnął mi się jako 43 archiwa RAR czy może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić z tego plytę samobootującą ?
Czy może dlatego tak to wygląda, bo nie wszytskie pliki są kompletne jeszcze ?
Załączniki
vista.JPG
vista.JPG (63.28 KiB) Przejrzano 4604 razy

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 16 mar 2006, o 13:34

Sciagnij wszystkie archiwa (wszystkie rownej wielkosci, ew. ostatni mniejszy). Odpal z pierwszego (*.rar) i rozpakuj... wypakuje Ci wowczas z wszystkich (o ile nie bedzie bledow).

Wowczas powiesz co wyszlo, czy jakies iso, czy poprostu katalog z instalka.

Takie dzielenie to standard na warezach... czyzbys jakos tak dorwal ?? :roll:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 mar 2006, o 15:00

Zrobiłem tak jak napisałeś właśnie i rozpakował się plik ISO 1.9GB, nagrałem na DVD i podczas bootowania z CD odpala się ianstalator Visty :)
Ale dziwne, bo jak chcę zainstalowac i klikam "Install" to powracam do "Install" spowrotem.
Odpaliłem w poziomu XP - zamontowałem obraz w wirtualnym napędzie CD/DVD i instalka idzie normalnie, tzn. jeszcze nie wiem, bo musze zgrać trochę rzeczy na DVD (miejsca brak na dysku) a Vista tam gdzie XP nie chce się instalować, tylko dysku D ale to chyba dlatego, że Vista nie może się nakładać na XP.
Mam mało ramu, więc nie skorzystam z niej zbytnio ale mam w planie kupić kośc 256MB i na początek powinno styknąć...
Jak uda się zainstalować poprawnie, to dam znać jak to pracuje u mnie.[/i]

Awatar użytkownika
Dydas
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 10 sty 2006, o 21:57
Lokalizacja: Kielce

Postautor: Dydas » 16 mar 2006, o 17:04

Z tego co sie dowiedzialem ma byc kilka wersji interface'u i to od nich zaleza glownie wymagania. 512 ramu chyba powinno wystarczyc do pracy ze strona www, tlenem, winampem i edytorem tekstu w tle. Bo o graniu nawet nie mysle.

petersz
-
-
Posty: 580
Rejestracja: 2 gru 2005, o 18:26
Lokalizacja: ---

Postautor: petersz » 16 mar 2006, o 17:50

Bo o graniu nawet nie mysle.
A to Cię przede wszystkim zapewne interesuje... :P Coż, ja nie wiem, czy to dobry pomysł, aby stworzyć takie międzymordzie systemu, żeby zajmowało 50% (albo i więcej) zasobów całkowitych. Czy pulpit 3D + full wypas qfx będzie się sprawdzał w życiu codziennym? Nie sądzę... To raczej dobre jest jako "tuning" (dla dzieci ;)), a normalnie do pracy to to, co oferuje Windows 98 całkowicie mi starcza. No chyba, że kogoś interesują jedynie ikonki itd. i to, czy ma lepszy kopmuter od kolegi - Vista może mu się spodobać... :twisted:

Pozdr.

awatar100
-
-
Posty: 420
Rejestracja: 27 cze 2003, o 07:55
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 16 mar 2006, o 17:58

Bo o graniu nawet nie mysle.
A to Cię przede wszystkim zapewne interesuje... :P Coż, ja nie wiem, czy to dobry pomysł, aby stworzyć takie międzymordzie systemu, żeby zajmowało 50% (albo i więcej) zasobów całkowitych. Czy pulpit 3D + full wypas qfx będzie się sprawdzał w życiu codziennym? Nie sądzę... To raczej dobre jest jako "tuning" (dla dzieci ;)), a normalnie do pracy to to, co oferuje Windows 98 całkowicie mi starcza. No chyba, że kogoś interesują jedynie ikonki itd. i to, czy ma lepszy kopmuter od kolegi - Vista może mu się spodobać... :twisted:

Pozdr.
ta a urzytkownikowi wytarczy 640kb pamieci...
ww text traktuje jako legende ludowa to ze system obecnie zzera 50% zasobow sredniego komputera.. to za 2 lata to moze byc 10% ... dziwi kogos dzisaj komputer z 2gb ramu ? (ja mam 1,5) albo z dyskami 510gb ? wyobraz sobie co bys powiedzal na taka kofgiruacje sprzetowa 6 lat temu .... pewnie bym usylasz od ciebie a mi starczy pentium 100 :) i 0,8gb dysk

petersz
-
-
Posty: 580
Rejestracja: 2 gru 2005, o 18:26
Lokalizacja: ---

Postautor: petersz » 16 mar 2006, o 18:18

ta a urzytkownikowi (hmmm... użytkownikowi - jak na kogoś, kto się (tak mniemam) interesuje informatyką... ;)) wytarczy 640kb pamieci...
ww text traktuje jako legende ludowa to ze system obecnie zzera 50% zasobow sredniego komputera.. to za 2 lata to moze byc 10% ... dziwi kogos dzisaj komputer z 2gb ramu ? (ja mam 1,5) albo z dyskami 510gb ? wyobraz sobie co bys powiedzal na taka kofgiruacje sprzetowa 6 lat temu .... pewnie bym usylasz od ciebie a mi starczy pentium 100 i 0,8gb dysk
Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi... Co Ci da wypasiona grafika, pulpit 3D itd. przy normalnej pracy (np. rysowanie, symulowanie układów, programowanie etc.) czy nawet przy graniu? :) Zauważ również, że nie każdy ma 1.5GB RAMu (256, 512 to norma w Polsce jakbyś nie zauważył) i wcale nie uważam, że ktoś taki jest "gorszy" i nie ma możliwości...
Pomyśl sobię, gdyby ktoś zainstalował Viste na takim komputerze, czy dałoby się coś robić... ?

Pozdr.

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Posty: 341
Rejestracja: 2 mar 2004, o 13:18
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

hej endzik

Postautor: areczkas » 16 mar 2006, o 19:03

hej endzik jak idzie zabawa z nawymi okienkami? :roll: Sam jestem ciekaw czy rzeczywiście zrobili coś z zabezpieczeniami - bo chwalili się iż ta wersja głównie na to stawia! :idea:

Czekam na relacje- ja niestety mam za lichy komputerek.... :no:

Awatar użytkownika
Dydas
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 10 sty 2006, o 21:57
Lokalizacja: Kielce

Postautor: Dydas » 16 mar 2006, o 19:33

Mysle, ze mały miękki chcial stworzyc cos na dluzej i z mysla o przyszlosci, pozatym nie wiesz na jakiej zasadzie jest ten "Wybajerzony pulpit 3D" moze usprawnia i to "normalną prace"

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 mar 2006, o 12:10

Sprawa wygląda tak, instalacja trwała około 4h przynajmiej na moim kompie ;) (z wirtualnego napędu DVD)
Winda odpala ale nic nie można zrobić zbytnio, bo przy 256MB ramu nawet kursor myszki tnie :twisted:
Myślę, że jak wyjdzie ostateczna wersja to zainstaluję sobie ten system, tylko muszę kupić sobie 1GB pamiecia operacyjnej, bo przecież zjadłbym połowę nerwów...
Zainstalowałem to, bo chcaiełm zobaczyć co i jak tam jest i musze przyznać, że trzeba zobaczyć żeby można było ocenić...
System przy samym starcie zjada 400MB pamięci...
Teraz mam problem, bo systemu nie da się odinstalować - chyba, ze format partycji D na której miałem to zainstalowane.
Powywalałem ręcznie cześć plików, niestety zostały trzy foldery w tym jeden 2,1GB w ktorym znajdyją się jakieś programy .exe...
Niby windows używa tych programów... i nie mogę tego usunąć.
Próbowałem w trybie awaryjnym, wiersz polecenia i nic...
Macie jakiś pomysl żeby to wywalić ?
Ekran wybory systemu można wywalić usuwajac pliki boot z partycji C, wtedy ekran wyboru systemu zniknie.

kapsel85
-
-
Posty: 161
Rejestracja: 24 paź 2005, o 11:30
Lokalizacja: Białystok

Postautor: kapsel85 » 18 mar 2006, o 12:48

radze zainstalować linuxa, wersja ubuntu. Przy starcie bierze 90MB z ramu(mam 512) po włączeniu paru programów, wzrasta do 150-200. Osobiście znam podstawowe komendy do linuxa, a dałem rady wszystko zainstalować i skonfigurować. Informacji jest naprawdę wiele, więc zachecam. Tym bardziej wytrwalym gwarantuje, że się nie zawiodą.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 18 mar 2006, o 14:14

Teraz mam problem, bo systemu nie da się odinstalować - chyba, ze format partycji D na której miałem to zainstalowane.
Powywalałem ręcznie cześć plików, niestety zostały trzy foldery w tym jeden 2,1GB w ktorym znajdyją się jakieś programy .exe...
Niby windows używa tych programów... i nie mogę tego usunąć.
Próbowałem w trybie awaryjnym, wiersz polecenia i nic...
Macie jakiś pomysl żeby to wywalić ?
Masz jakiegos linuxa ?? chocby instalke ??
Mozesz sprobowac usunac podmontowujac ta partycje, ale warunek ze w kernelu ktory masz (lub z ktorego odpali sie instalka) bedzie wlaczona obsluga ntfs (no chyba ze to na fat jest, to o jeden problem mniej byloby). Teraz nie pamietam gdzie ostatnio widzialem taka wersje, zreszta kompilacja kernela to jedna z pierwszych rzeczy jakie robie po zainstalowaniu :roll:

kapsel85
-
-
Posty: 161
Rejestracja: 24 paź 2005, o 11:30
Lokalizacja: Białystok

Postautor: kapsel85 » 18 mar 2006, o 14:48

przecież zapis, czy usuwanie ntfs w linuxie jest dopiero w drodze doświadczalnej i nikt nie gwarantuje działania.

END
Jeśli jest to fat to odpal kompa z dyskietki startowej, w dosie na pewno usuniesz te foldery. Jeśli nie jest to jednak fat, to zainstaluj partition magic (on konwertuje z ntfs na fat bez straty danych) i po konwersji w dosie usuwasz foldery.

Pozdrawiam

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 18 mar 2006, o 17:12

ta a urzytkownikowi wytarczy 640kb pamieci...
ww text traktuje jako legende ludowa
a jednak cos w tym jest, ze do tego, do czego kiedys wystarczyl Pentium 100, teraz potrzeba 1GHz. Z jednej strony jasne jest, ze nowe (w zalozeniu: lepsze) systemy operacyjne potrzebuja lepszego sprzetu, a w zamian oferuja nowe mozliwosci. Jednak, jak by nie patrzec, to co mozna uzytecznego zrobic na PC-cie nie rosnie proporcjonalnie z mozliwosciami sprzetu :(.

petersz
-
-
Posty: 580
Rejestracja: 2 gru 2005, o 18:26
Lokalizacja: ---

Postautor: petersz » 18 mar 2006, o 19:14

ta a urzytkownikowi wytarczy 640kb pamieci...
ww text traktuje jako legende ludowa
a jednak cos w tym jest, ze do tego, do czego kiedys wystarczyl Pentium 100, teraz potrzeba 1GHz. Z jednej strony jasne jest, ze nowe (w zalozeniu: lepsze) systemy operacyjne potrzebuja lepszego sprzetu, a w zamian oferuja nowe mozliwosci. Jednak, jak by nie patrzec, to co mozna uzytecznego zrobic na PC-cie nie rosnie proporcjonalnie z mozliwosciami sprzetu :(.
Właśnie, to co można zrobić na PC nie zależy w głównej mierze od użytkownika, a nie od sprzętu :idea:. No ale spora część ludzi, mając wypasiony sprzęt, czuje się bardziej dowartościowana i myślą, że jak ktoś ma gorszy komputer, to może gówno zrobić - a przecież tak nie jest! W sumie mam PIII 450MHz, 224RAMu, GeForce'a 2 MX 400 i... nie narzekam. "Moje" gierki chodzą, ale przede wszystkim zajmuje się edycją kodu, przeglądaniem www, muzyką (w wielu aspektach ;)), symulacją schemacików... gdybym miał np. 2k+ PLN luzem (taaa... chyba w snach :P), to nie kupiłbym nowego kompjutra, tylko fajowego elektryka (Ibanez) i wzmacholka CUBE-30 (Roland, zaj...), które dziś widziałem w muzycznych (i grałem) i przez to mam teraz depresję... :572: :570: :x :wink:

Pozdr.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 18 mar 2006, o 19:15

przecież zapis, czy usuwanie ntfs w linuxie jest dopiero w drodze doświadczalnej i nikt nie gwarantuje działania.
Nie.. nikt nie gwarantuje ze nie narobisz sobie szkod, a nie ze nie dziala.

A tak sie sklada ze przeoralem juz dziesiatki partycji ntfs pod linuxem.
Nie udalo sie inaczej odzyskac danych, to linux i do roboty...
cos sie nie chcialo dac usunac... linux...
tylko jeszcze kawy mi nie parzy co rano :cry:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 mar 2006, o 19:26

System plików mam NTFS, sprobuję dysk wsadzić do innego kompa i wywalić, może mj XP tak się ryje.
Co do linux'a to nie mam :( Nawet nie wiem jak w ogóle ten system działa.
Nigdy go nie miałem a chyba warto poznać, pomyślę nad tym.
Pozdr.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 18 mar 2006, o 21:25

System plików mam NTFS, sprobuję dysk wsadzić do innego kompa i wywalić, może mj XP tak się ryje.
Co do linux'a to nie mam :( Nawet nie wiem jak w ogóle ten system działa.
Nigdy go nie miałem a chyba warto poznać, pomyślę nad tym.
Pozdr.
Chcesz poznac w miare bezbolesnie, a jednoczesnie mozesz sobie pozwolic na sciagniecie 300-400M (chyba mozesz skoro sciagales Viste 2G :roll: )...

1) sciagnij knopixa (albo cos podobnego),
2) wypal na CD,
3) zrestartuj komputer.

Dla pewnosci mozesz jeszcze wyjac dysk, zeby sobie nic nie spsuc :twisted:

[ Dodano: 20-03-2006, 20:48 ]
Ooo... przy okazji szukania czegos innego, znalazlem takie haselko
Jusix to niewielka polska dystrybucja Linuksa uruchamiana z płyty CD. Dystrybucja ukierunkowana na odtwarzanie multimediów. Pliki wideo - avi, mpeg, divx, oraz muzyka - odtwarzanie plików mp3.

Autorem tej dystrybucji jest Rafał Broda.
Przy okazji moze rozwiaza to inne Twoje problemy z filmem, co to sie nie chce odpalic :mrgreen:

Do prostej zabawy moze byc zamiast Knopixa (tez odpalanego z CD).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości