Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Graficzne LCD

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

_Wojciech_
-
-
Posty: 269
Rejestracja: 1 kwie 2003, o 20:32
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Graficzne LCD

Postautor: _Wojciech_ » 31 gru 2004, o 17:07

Gdzie mogę znaleźć jakiś kurs sterowania graficznych wyświetlaczy LCD? Najlepiej na początek po polsku.
Konkretnie mam taki:400x160 oczywiście jednokolorowy (tu jest opis jak kogoś interesuje: http://www.intech-lcd.com/standardmodule.htm ). Chodzi mi o wyświetlanie tekstu i prostej grafiki typu kreski, kwadraty.

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Posty: 64
Rejestracja: 25 lip 2004, o 20:25
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 1 sty 2005, o 08:56

Słyszałem, że w Bascomie można łatwo sterować takie wyświetlacze, ale sam jeszcze za to się nie wziąłem więc trudno mi cokolwiek o tym powiedzieć. Bascom ma polecenia właśnie tego typu - "rysuj kwadrat" - "rysuj koło" ale jak to działa w praktyce ?? może dasz mi znać jak coś Ci wyjdzie ?

mw
-
-
Posty: 242
Rejestracja: 23 lut 2003, o 23:22
Lokalizacja: Busko Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 1 sty 2005, o 12:36

Ja sprawdzalem wyswietlacze graficzne w Bascom i dzialaja ok.

_Wojciech_
-
-
Posty: 269
Rejestracja: 1 kwie 2003, o 20:32
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postautor: _Wojciech_ » 1 sty 2005, o 14:03

Ale je nie chce w Bascomie. Mnie chodzi o zasady sterowania graficznymi LCD. Czyli co w jaki rejestr wpisać, żeby wyświetlić pixel itp. Do alfanumerycznych jest od metra a do graficznych nie mogę znaleźć... A piszę w C konkretnie z kompilatorem WinAVR+cudny AVRSide Jurka Szczesiula.

LucASWw
-
-
Posty: 248
Rejestracja: 23 sie 2003, o 18:26
Lokalizacja: UK

Postautor: LucASWw » 1 sty 2005, o 16:05

Podpowiem tyle, że biblioteki BASCOM'a można bardzo łatwo rozszyfrować.
Jeżeli chodzi o wyświetlacze, to musisz szukać na stronie producenta sterownika. Ja korzystam z wyświetlaczy bazujących na sterownikach Philips'a, a tam dokumentacji jest od metra.

_Wojciech_
-
-
Posty: 269
Rejestracja: 1 kwie 2003, o 20:32
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postautor: _Wojciech_ » 1 sty 2005, o 17:11

A to nie ma jednego uniwersalnego sposobu sterowania? W alfanumerycznych jest...

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 2 sty 2005, o 00:37

A to nie ma jednego uniwersalnego sposobu sterowania? W alfanumerycznych jest...
To tak też nie do końca....Najpopularniejsze i najczęściej spotykane są te ze sterowaniem zgodnym z układami serii HD , i dlatego można odnieść takie wrażenie.

iNTELL
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 10 kwie 2003, o 10:32
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 2 sty 2005, o 02:36

Znajdź sobie w internecie aplikację drivera, który steruje tym lcd i wszystko będzie wiadomo.

Awatar użytkownika
Tawez
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 4 gru 2004, o 00:39
Lokalizacja: Blonie

Postautor: Tawez » 2 sty 2005, o 10:54

standardu jednego nie ma, jak już wcześniej zostało napisane.
wszystko zalezy od tego, jaki masz wyswietlacz (co na jego pokładzei).
sytuacje moga byc dwie:
1. wyswietlacz ze sterownikiem (podobnie jak znakowe)
wtedy musisz tylko znać typ sterownika i znaleźć jego datasheet i/albo dodatkowe materiały w sieci (o ile to popularny sterownik)

2. wyświetlacz tylko z driwerami kolumn i wierszy
sterowanie takim wyświetlaczem jest analogiczne do pamięci DRAM.
tu masz problemik - albo dokupujesz sterownik (np sed1335) albo robisz własny

_Wojciech_
-
-
Posty: 269
Rejestracja: 1 kwie 2003, o 20:32
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postautor: _Wojciech_ » 2 sty 2005, o 13:04

Ten mój wyświetlacz ma taki schemat wewnętrzny:
Obrazek
Czyli chyba nie ma wbudowanego sterownika, tak?

Abili
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 10 lis 2004, o 20:56
Lokalizacja: Lublin

Postautor: Abili » 2 sty 2005, o 23:05

Ten mój wyświetlacz ma taki schemat wewnętrzny:

Czyli chyba nie ma wbudowanego sterownika, tak?
Niestety jest bez sterownika. Można zastosować SED1335.

AB

_Wojciech_
-
-
Posty: 269
Rejestracja: 1 kwie 2003, o 20:32
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postautor: _Wojciech_ » 3 sty 2005, o 18:27


Awatar użytkownika
Tawez
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 4 gru 2004, o 00:39
Lokalizacja: Blonie

Postautor: Tawez » 3 sty 2005, o 20:23

na pewno drugi.
pierwszy, nie wiem - trzeba zajrzec do datasheet, a nie mam na to teraz czasu.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 83 gości