Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obciążenie zrealizowane na tranzystorze.

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

_Wojciech_
-
-
Posty: 269
Rejestracja: 1 kwie 2003, o 20:32
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Obciążenie zrealizowane na tranzystorze.

Postautor: _Wojciech_ » 5 cze 2004, o 22:31

Wymyśliłem sobie, że zamiast obciążać prądnicę prądu stałego rezystorem (do jakichś ćwiczeń) można by zrobić obciążenie regulowane na tranzystorze. Tranzystor + radiator + proste sterowanie i mamy obciążenie nawet do 15A. Dużo taniej niż oporniki suwakowe. Co Wy na to? Poniżej schemat (na razie bez wartości elementów).
http://www.redchaos.republika.pl/obc.jpg
Obrazek

Awatar użytkownika
Press
-
-
Posty: 389
Rejestracja: 10 mar 2004, o 16:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 6 cze 2004, o 01:56

teoria spoko, ale to raczej nie wypali (co najwyżej wybuchnie :) )
Cała moc pobierana ze źródła odłoży się na złączu tranzystora. powiedzmy, że prąd źródła ustawisz na 10A a napięcie źródła niech będzie tylko 15V (a nawet w szkolnych laboratoriach obciąża się źródła o większych napięciach) już masz straty 150W. Można dać duży radiator, ale płytka w tranzytorze nie będzie w stanie przekazywać tak dużych strat odpowiednio szybko i tranzystor się przegrzeje. Poza tym można tym obciążyć tylko napięcia Stałe i zmienne, przy napięciach przemiennych trzba by je prostować, albo coś innego kombinować. Więc ten schemat raczej zadziała tylko w EWB.

_Wojciech_
-
-
Posty: 269
Rejestracja: 1 kwie 2003, o 20:32
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postautor: _Wojciech_ » 6 cze 2004, o 10:05

No właśnie mam dokładnie takie same wątpliwości.
Można dać jakiś wentylatorek dodatkowo. Ale wtedy koszty lecą do góry i juz się nie opłaca.

Można by tam jeszcze tanią grzałkę dodać i na niej wytracić część mocy. Albo najlepiej zrobić: grzałka + sterowanie tranzystora z generatora PWM. Wtedy na tranzystorze wydzieli się bardzo mała moc, a regulacją będzie w bardzo dużym zakresie. Tylko to czasami trochę niedobre obciążenie (impulsowe). Chociaż prądnicy to "wisi".

A może ma ktoś jakiś pomysł na TANIE regulowane obciążenie?

Awatar użytkownika
gruszek
-
-
Posty: 178
Rejestracja: 20 lis 2003, o 13:31
Lokalizacja: bytom

Postautor: gruszek » 6 cze 2004, o 10:52

a ja mysle ze to moze wypalic :) ...yyy wypalic w pozytywnym tego slowa znaczeniu ;]
widzialem w jakiejs gazecie schemat "aktywnego obciazenia" tylko nie pamietam dokladnie w jakiej a mam ich dosc duza kupke w domu wiec moege poszukac ale tylko jesli by ci BARDZO zalezalo :)

aaaa teraz dopiero doczytalem te 150W.... ;) to chyba nie da rady z tym schematem co widzialem

Sonic
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 16 cze 2004, o 17:26
Lokalizacja: Radom

Postautor: Sonic » 16 cze 2004, o 18:03

czy mozna podobny uklad zastosowac do scimniacza oswielenia (zarowek)
chyba tak, tak?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 cze 2004, o 18:11

Na bank jest albo w EdW albo w EP nie wiem dokładnie w którym z tych periodyków ale jest na bank.
Poszukam.

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Posty: 229
Rejestracja: 19 mar 2004, o 11:48
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 16 cze 2004, o 22:06

czy mozna podobny uklad zastosowac do scimniacza oswielenia (zarowek)
chyba tak, tak?
Można, jednak przy większych mocach żarówek pojawi się problem mocy strat o czym pisał wcześniej Press. Lepiej uzyc w tym celu PWM.

A czy to ma być regulacja żarówek w obwodzie pradu stałego czy przemiennego i o jakim napięciu mowa? Bo były takie układy w EdW, jeden do na 12VDC, drugi na 220VAC, jak chcesz to znajdę w których numerach, może bedę miał tez pdfa to prześlę, tylko podaj maila.

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Posty: 330
Rejestracja: 4 cze 2004, o 22:16
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 16 cze 2004, o 23:12

Witam!
Hmm 15A z jednego tranzystora to raczej troche dużo a na dodatek układ z tamtego schematu byłby niestabilny i żeczywiście mógłby sie przerodziś w mała bombe. Z rezystorem emiterowym mógłby chodzić stabilniej.

Awatar użytkownika
Press
-
-
Posty: 389
Rejestracja: 10 mar 2004, o 16:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 17 cze 2004, o 06:35

A jednak się da :) polecam lekturę najnowszego numeru Noewgo Elektronika. Układ trochę bardziej rozbudowany niż rozważana tutaj wersja ;), trzy tranzystory polowe i trochę innych elementów, według opisu ma wytrzymac 200W obciązenia prądem stałym.

Awatar użytkownika
cyrus
-
-
Posty: 33
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:56
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: cyrus » 17 cze 2004, o 09:35

Polecam kit AVT 452 - płytka za kilkanaście zł. Zrobiłem coś takiego z użyciem 2 x KD 502 (100V, 20A, 150W to parametry jednego) dodając w emiterach oporniki wyrównawcze. Radiator typowy nieduży, jakieś 15 x 10 x 4 cm plus wiatraczek, czujnik temperatury to typowy termistor 10 kilo z PC-ta. Obciążałem akumulator 12V prądem 20A - wiatrak włącza się dopiero po dłuższym czasie. Regulacja prądu i jego pomiar działa super. Całość w obudowie Z2A z wiatrakiem od zasilacza PC-ta na tylnej ściance. Na życzenie służę szczegółami konstrukcji.
Waldek

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości