Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

GROM RYSZARD
-
-
Posty: 95
Rejestracja: 26 mar 2008, o 19:21
Lokalizacja: ELBLAG

Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: GROM RYSZARD » 19 paź 2018, o 08:31

Za każdym razem jak włączam swój telewizor muszę dodatkowo włączyć dekoder . Czy jest jakieś urządzenie które po włączeniu telewizora automatycznie włączy też dekoder . :uhoh:

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: r-mik » 19 paź 2018, o 09:45

Nie widziałem, nie słyszałem ale niektóre dekodery mają "mądre" piloty i włączając dekoder włącza się również telewizor. Ponadto pilotem dekodera można sterować podstawowymi funkcjami telewizora.

GROM RYSZARD
-
-
Posty: 95
Rejestracja: 26 mar 2008, o 19:21
Lokalizacja: ELBLAG

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: GROM RYSZARD » 19 paź 2018, o 10:24

Pytałem o urządzenie nie pytałem o mądre piloty itd. :evil: :evil:

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: r-mik » 19 paź 2018, o 10:45

Pytałem o urządzenie nie pytałem o mądre piloty itd. :evil: :evil:
Napisałem
Nie wiedziałem, nie słyszałem
Czy coś tu jest niejasne?

GROM RYSZARD
-
-
Posty: 95
Rejestracja: 26 mar 2008, o 19:21
Lokalizacja: ELBLAG

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: GROM RYSZARD » 19 paź 2018, o 11:12

Skoro nie wiesz i nie słyszałeś to po co w ogóle zaśmieca ....

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: r-mik » 19 paź 2018, o 11:37

Skoro nie wiesz i nie słyszałeś to po co w ogóle zaśmieca ....
Nie zaśmiecam panie kolego, tylko dałem alternatywne tanie rozwiązanie. Na forach, nagminnie, użytkownicy próbują rozwiazać swój problem w zły sposób, jakąś okrężna drogą.
Na logikę:
- włączam telewizor pilotem, włącza się dekoder
- chcę zmienić kanał w dekoderze chwytam za pilota od dekodera
Co więc mi daje to, ze dekoder włączy się razem z telewizorem? NIC! Dlatego takich urządzeń nie ma bo są bez sensu w 99% przypadków. Gdyby były potrzebne, to dawne temu pojawiły by się w sprzedaży.
Co innego gdy chce oglądać programy przez dekoder a telewizor włączy się automatycznie. Wtedy pilot od TV jest zbędny!
Podchodzisz więc kolego do tematu od du... strony,chyba, ze to jakaś specyficzna (ta 1%) sytuacja ale i na to jest sposób.

Jak czegoś nie ma to można to zbudować. Urządzenie jest banalne sprzętowo: odbiornik podczerwieni (w 99% użytkownicy korzystają z pilotów a nie klawiatury lokalnej w telewizorze, nawet jak są 50cm od niego), uC i dioda nadawcza IR.
Możesz to zbudować sam,za jakieś 50zł + koszty wysyłki, albo zlecić, będzie trochę drożej http://kuna.pl/2018/08/09/wycena-projektu/

Ale pewnie zaśmiecam, bo to nie gotowe urządzenie za 1$.

GROM RYSZARD
-
-
Posty: 95
Rejestracja: 26 mar 2008, o 19:21
Lokalizacja: ELBLAG

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: GROM RYSZARD » 19 paź 2018, o 12:47

No niestety nie przekonałeś mnie .

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: r-mik » 19 paź 2018, o 13:03

No niestety nie przekonałeś mnie .
Nigdy nie udało mi się przekonać żadnego PiS-owca, księdza, wróżki, bioenergoterapeutu, itp szarlatanów. Czy to znaczy, że oni zawsze mają rację?

Ale skoro nie przekonałem a na rynku takich urządzeń nie ma (śledzi w dżemie też nie ma), to zbuduj lub zamów urządzenie. Wypełnisz nisze na rynku, zarobisz miliony albo, co bardziej prawdopodobne, wtopisz kasę w biznes, który już na starcie nie ma szans na powodzenie.

GROM RYSZARD
-
-
Posty: 95
Rejestracja: 26 mar 2008, o 19:21
Lokalizacja: ELBLAG

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: GROM RYSZARD » 20 paź 2018, o 08:35

Nigdy nie spotkałem takiego człowieka który tak pewny jest siebie . Znalazłem takie urządzenie czy to się tobie podoba czy nie . W związku z tym szykuj śledzie i włóż je do dżemu smacznego :D Jeśli czegoś nie widzisz to tego z pewnością niema taka jest twoja teoria to ja proponuję abyś wziął dwa gwożdzie i wsadził je do gniazdka elektrycznego a dowiesz się że są rzeczy których ty nie widzisz a one są :lol:
Załączniki
tr.PNG
a to jest dowód

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: r-mik » 20 paź 2018, o 09:19

Jesteś bardzo pewny siebie jesli twierdzisz, ze to zadziała w 100% ze wszystkimi dekoderami. Najczęściej, po włączeniu zasilania 230V dekoder przechodzi w stan czuwania :-) Tak więc proponuję abyś wziął dwa gwoździe i wsadził je do gniazdka elektrycznego a dowiesz się że nie znasz się na elektronice a co gorsza nie myślisz logicznie i nie potrafisz przewidzieć różnych sytuacji jakie mogą mieć miejsce.

Schemat, który kolega załączył jako dowód znam. Podobne funkcjonalnie rozwiązanie pojawiło się w EP, EdW,może PE lub HE. Przeznaczeniem urządzenia było włączanie telewizora po załączeniu magnetowidu. Było to w czasach gdy królowały Rubiny, Jowisze, itp.

GROM RYSZARD
-
-
Posty: 95
Rejestracja: 26 mar 2008, o 19:21
Lokalizacja: ELBLAG

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: GROM RYSZARD » 20 paź 2018, o 10:45

WIĘKSZYCH BZDUR NIE SŁYSZAŁEM JAK ŻYJĘ . NIE PISZ WIĘCEJ PROSZĘ !!! JUŻ MNIE NUDZĄ TWOJE K........ WYWODY !!!

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: r-mik » 20 paź 2018, o 11:21

Pisze jasno i rzeczowo. natomiast wypowiedzi:
WIĘKSZYCH BZDUR NIE SŁYSZAŁEM JAK ŻYJĘ
Co jest ta bzdurą?
No niestety nie przekonałeś mnie .
Jeśli nie przekonałem, to dlaczego? Twierdzisz, że lepiej aby pilotem włączyć TV, który automatycznie włączy dekoder, następnie pilotem od dekodera wybrać program Tv niż jednym pilotem obsłużyć wszystko?
"WIĘKSZYCH BZDUR NIE SŁYSZAŁEM JAK ŻYJĘ. NIE PISZ WIĘCEJ PROSZĘ !!! JUŻ MNIE NUDZĄ TWOJE K........ WYWODY !!!"

Drontall
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2017, o 10:26

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: Drontall » 30 paź 2019, o 22:25

A jaki telewizor aktualnie macie? Ja szukam nowego do salonu. Tutaj https://www.oleole.pl/telewizory-led-lc ... lips.bhtml przeglądam różne. Wiem, że chcę telewizor plazmowy ale nie wiem na jaki ostatecznie się zdecydować. Może doradzicie mi trochę w wyborze? Byłbym bardzo wdzięczny .

DeNofa
-
-
Posty: 50
Rejestracja: 2 paź 2019, o 13:45

Re: Sterowanie załączania dekodera przez telewizor.

Postautor: DeNofa » 2 lip 2020, o 18:04

Chcesz zacząć podnosić zyski w kasynie, ale nie wiesz nic o tej działalności? Wtedy nadszedł czas, aby spróbować zwrócić uwagę na tę stronę https://kryptowaluty.expert/regulacje-d ... a-swiecie/ , gdzie zawsze otrzymuję wiele nowych informacji o tym, jak podnieść zyski w kasynie

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 107 gości