Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Parę pytań początkującego.

persky
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2018, o 10:41

Parę pytań początkującego.

Postautor: persky » 9 kwie 2018, o 11:13

1) W tranzystorze polowym natężenie jakie przepływa przez tranzystor zależy od napięcia przyłożonego do bramki, a co jeśli chodzi o napięcie przepływające przez tranzystor, ?, czy jest ono zawsze takie same jak to przyłożone do drenu ? (lub w przypadku tranzystora bipolarnego do kolektora ?)

2) Jeśli podłączę do drenu napięcie 12V a do bazy przyłożę napięcie 5V to czy na wyjściu tranzystora (na źródle) będę miał napięcie 12V czy podwyższone ? (inaczej pytając, czy napięcie bazy wpływa na napięcie dren-źródło ?)

3) Czy mostek prostowniczy mogę podłączyć bezpośrednio do gniazdka elektrycznego w domu ?

4) Przekaźnik półprzewodnikowy DC-AC ma napięcie wyjściowe np. 24 - 380 V AC, jak się steruje tym napięciem ? (co muszę zrobić żeby mieć na wyjściu np. 240V ?)

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 449
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Parę pytań początkującego.

Postautor: Jacek Bogusz » 9 kwie 2018, o 18:20

1. Tranzystor to jakby regulowany elektronicznie rezystor. Przez tranzystor przepływa prąd a między elektrodami D-S lub E-C występuje spadek napięcia. Nie ma czegoś takiego, jak "przepływ napięcia". Na wyjściu tranzystora płynie prąd, a napięcie na wyjściu jest proporcjonalne do prądu drenu (Id) lub kolektora (Ic) i rezystancji obciążenia.

2. To zależy, w jakim układzie pracuje tranzystor. Proponuję troszkę poczytać na temat układów pracy tranzystorów OB, OE i OC. Najlepiej byłoby gdzieś dopaść książkę D.Nurhmana "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" lub podobną i troszkę się dokształcić.

3. Jeśli będzie to mostek na minimalne napięcie rzędu 300V to tak, ale - nie obraź się - przy twoim poziomie wiedzy nie zalecam. jeśli chcesz zbudować zasilacz, to użyj transformatora obniżającego napięcie do wartości bezpiecznej dla życia!

4. Przekaźnik półprzewodnikowy to jakby włącznik. On nie ma możliwości sterowania napięciem! Może je tylko włączyć lub wyłączyć, to wszystko.Do manipulowania wartością napięcia służą przetwornice. Poza tym, nie każdy przekaźnik półprzewodnikowy nadaje się do załączania napięcia przemiennego. Na przekaźniku przypuszczalnie podano wartość napięcia znamionowego, a nie możliwości "manipulacji".

persky
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2018, o 10:41

Re: Parę pytań początkującego.

Postautor: persky » 10 kwie 2018, o 15:30

Mam jeszcze pytanie dotyczące przekaźnika.
Zerknij na ten przekaźnik: https://www.elexpress.pl/product-pol-77 ... A-PP4.html
jego napięcie pracy wynosi od 24 do 380VAC, skoro mówisz że nie da się sterować napięciem to skąd ten zakres pracy napięcia ?, skąd mam wiedzieć jakie napięcie jest na wyjściu ?, gdybym chciał podłączyć żarówkę 240V to co mam zrobić ? trzeba zbudować jakiś układ ?

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 449
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Parę pytań początkującego.

Postautor: Jacek Bogusz » 10 kwie 2018, o 16:19

To jest napięcie znamionowe, napięcie pracy "styków". Wewnątrz takiego przekaźnika jest najczęściej tranzystor MOS lub zespół takich tranzystorów, który do pracy wymaga pewnego minimalnego napięcia. Z drugiej strony, jak każdy półprzewodnik złącze takiego tranzystora ma pewne napięcie przebicia. To jest napięcie maksymalne. Stąd zakres napięcia przełączanego 24-380VAC i prąd 25A. Jeśli napięcie będzie niższe niż 24V, to przekaźnik może nie zadziałać lub parametry łączeniowe nie są gwarantowane. Przekaźnik to zwykły łącznik. Ile podasz na wejście, prawie tyle będziesz miał na wyjściu. Przekaźnik niczego nie reguluje! Jeśli obciążeniem ma być żarówka 230VAC, to na wejście trzeba podać napięcie 230VAC.
Najczęściej wewnątrz struktury przekaźnika jest transoptor z diodą świecącą zapewniającą optoizolację pomiędzy sterowaniem a obwodami mocy. Dlatego w parametrach tego przekaźnika jest podany prąd sterowania od 4,5 do 20mA, którego musi przypilnować aplikacja.
Zagadnienia, o które pytasz to nie jest jakaś tajemnica. Można znaleźć wiele materiałów na ten temat. Na przykład w archiwum EP:
1) https://ep.com.pl/files/11833.pdf
2) https://ep.com.pl/files/11834.pdf
I w wielu innych miejscach.

persky
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2018, o 10:41

Re: Parę pytań początkującego.

Postautor: persky » 11 kwie 2018, o 11:10

Dzięki za wyjaśnienie, teraz to ogarniam. (w sieci znalazłem rysunek który mi wszystko wyjaśnił, mój problem polegał na tym że miałem inne wyobrażenie jeśli chodzi o sposób podłączenia obciążenia, dlatego nic mi nie pasowało)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości