kontakt z nami

pcb, protel...

Tematy ogólne związane z elektroniką. Dyskusja n/t podzespołów, zasad działania komponentów itp.

Moderatorzy: jacek_p, Moderatorzy

pcb, protel...

Postprzez gruszek » 16 mar 2004, o 21:45

prosze kogokolwiek o pomoc, mam taki problem ze nie mam mozliwosci wydrukowania schematu plytki ktora jest w formacie pcb.
chcialbym zeby ktos u siebie w domu zmienil go na bmp albo gif i przeslal mi go poczta na gruszek@polsl.gliwice.pl

plik ze schematem mozna sciagnac ze strony http://www.edw.com.pl
chodzi o plytke ladowarki duzych akumulatorow "AVT-2715"
lub stad: http://zeus.polsl.gliwice.pl/~gruszek/avt2715.zip

bardzo dziekuje za pomoc
Avatar użytkownika
gruszek
-
-
 
Posty: 178
Dołączył(a): 20 lis 2003, o 13:31
Lokalizacja: bytom
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Tom27 » 16 mar 2004, o 23:57

Przecież to nie tak. PCB to nie jest rozszerzenie, z którego można wydrukować. Rozpakuj plik i uruchom z Autotrax-ie lub Easytrax-ie pokaże Ci się płytka i będziesz mógł z nią zrobić, co zechcesz nawet wydrukować. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jeśli będziesz miał problemy z wydrukowaniem (to są DOS-owe programy, a jak wiadomo z nimi jest różnie) to zamiast wydruku zrób plik PostScrip-owy (bez urządzenia tylko do pliku), a następnie uruchom to w Corel-u 9 ja tak robię i jest wszystko ok. Zresztą to już było opisywane na forum.
Pozdrawiam jak będziesz miał pytania lub problemy pisz.
Tom27
-
-
 
Posty: 171
Dołączył(a): 26 paź 2003, o 20:36
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Wojtek » 17 mar 2004, o 06:44

Tom27 napisał(a):Przecież to nie tak. PCB to nie jest rozszerzenie, z którego można wydrukować. Rozpakuj plik i uruchom z Autotrax-ie lub Easytrax-ie pokaże Ci się płytka i będziesz mógł z nią zrobić, co zechcesz nawet wydrukować. (..)

Można i to jak najbardziej drukować tylko korzystając z odpowiednich programów. Rozszerzenie pcb jest rozszerzeniem plików z protela, autotraxa, traxmakera otwierając pod tymi programami taki plik można go bez problemu wydrukować. gruszek po prostu nie ma odpowiedniego programu - ściągnij sobie darmowego autotraxa.
Avatar użytkownika
Wojtek
-
-
 
Posty: 823
Dołączył(a): 21 lut 2003, o 18:21
Lokalizacja: -TG-
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez gruszek » 17 mar 2004, o 08:21

wojtek ma racje, nie mam programu. znaczy sie mam autotraxa ale jest jakis eror przy uruchamianiu :(
wiec jedyne co mi pozostaje to czekac az ktos mi podesle to w formacie graficznym ;)

pzd
Avatar użytkownika
gruszek
-
-
 
Posty: 178
Dołączył(a): 20 lis 2003, o 13:31
Lokalizacja: bytom
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez MariuszC » 17 mar 2004, o 12:03

"Gruszek" wyślij mi to pcb na priv mc@mokate.com.pl to spróbuję Ci to wrzucić do Worda.
MariuszC
-
-
 
Posty: 50
Dołączył(a): 29 gru 2003, o 09:33
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Wojtek » 17 mar 2004, o 12:16

gruszek napisał(a):wojtek ma racje, nie mam programu. znaczy sie mam autotraxa ale jest jakis eror przy uruchamianiu :(
wiec jedyne co mi pozostaje to czekac az ktos mi podesle to w formacie graficznym ;)

pzd

To może być spowodowane tym że plik jest z protela i do tego poza zakresem obszaru (x,y) czytelnego dla autotraxa, coś już na ten temat kiedyś pisałem na forum. przerobię to pcb tak abyś pod autotraxem go czytał i ewentualnie mogę ci zrobić to na pdfa.
Ostatnio edytowano 17 mar 2004, o 18:36 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Wojtek
-
-
 
Posty: 823
Dołączył(a): 21 lut 2003, o 18:21
Lokalizacja: -TG-
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez jacur » 17 mar 2004, o 18:05

to jest jeszcze aktualne jesli tak to moge przeslac wzor plytki w pdf-ie
jacur
-
-
 
Posty: 24
Dołączył(a): 21 lut 2004, o 15:40
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Wojtek » 17 mar 2004, o 19:44

Ten plik otwiera sie pod Protelem, Traxmakerem a nie wiedzieć dlaczego nie potrafię go zmusić do otwarcia pod autotraxem :roll:
Zrobiłem pdf-y i wysłałem do ciebie gruszek
Avatar użytkownika
Wojtek
-
-
 
Posty: 823
Dołączył(a): 21 lut 2003, o 18:21
Lokalizacja: -TG-
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez gruszek » 18 mar 2004, o 17:24

dziekuje wszystkim za pomoc
juz mam :)
Avatar użytkownika
gruszek
-
-
 
Posty: 178
Dołączył(a): 20 lis 2003, o 13:31
Lokalizacja: bytom
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz


Powrót do Elektronika - tematy dowolne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości