Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czy można połączyć dwa zasilacze impulsowe szeregowo?

Awatar użytkownika
Sławek_30
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 28 cze 2013, o 14:44
Lokalizacja: Poland, Tychy

Czy można połączyć dwa zasilacze impulsowe szeregowo?

Postautor: Sławek_30 » 15 kwie 2017, o 14:47

Witam

Pytanie narazie jest tylko teoretyczne.
Posiadam dwa identyczne zasilacze HP 19V 4.72A pochodzące od starych laptopów. Zastanawiam się czy można je połączyć szeregowo, aby uzyskać napięcie 38V?
W sieci są różne opinie, zatem proszę o jasną odpowiedź wraz z uzasadnieniem.
Pytam, gdyż szukam taniego sposobu na uzyskanie napięcia ok. 35V i wydajności prądowej min. 4A. Wiem że łatwo jest zamówić toroida, ale to są koszta a ja myślę nad czymś tanim, dlatego pomyślałem o wykorzystaniu tego co mam.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 380
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Czy można połączyć dwa zasilacze impulsowe szeregowo?

Postautor: Jacek Bogusz » 18 kwie 2017, o 21:44

Można, jeśli ich wtórne uzwojenia są odseparowane galwanicznie i mają zbliżone parametry wydajności prądowej. Inaczej uzyskasz to, co da ci "słabsze" źródło.
Masa wyjścia musi "wisieć" w powietrzu i w żadnym razie nie może mieć połączenia ze stroną pierwotną. Mam nadzieję, że tak jest w twoich zasilaczach chociażby ze względów bezpieczeństwa. W uzasadnieniu napiszę, że często tak robię uzyskując np. 30V z dwóch zasilaczy 15V. A w ogóle - co tu uzasadniać? To nic niezwykłego. Przy odseparowanych galwanicznie uzwojeniach wtórnych i stałym, stabilizowanym napięciu na wyjściu czym to się różni od szeregowego połączenia baterii?

Awatar użytkownika
Sławek_30
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 28 cze 2013, o 14:44
Lokalizacja: Poland, Tychy

Re: Czy można połączyć dwa zasilacze impulsowe szeregowo?

Postautor: Sławek_30 » 18 kwie 2017, o 21:50

Baterii, też tak sobie pomyślałem że niczym. Sprawdze dokładnie tą separacje. Dziękuje i pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 27 gości