kontakt z nami

Schemat prostownika sterowanego

Tematy ogólne związane z elektroniką. Dyskusja n/t podzespołów, zasad działania komponentów itp.

Moderatorzy: jacek_p, Moderatorzy

Schemat prostownika sterowanego

Postprzez JacekBin » 6 lut 2006, o 13:11

Witam

Potrzebny schemat ideowy i wykaz elementów prostownika sterowanego o parametrach:
Uwyj = 0...230 VDC
Iwyj = 1 A

Prostownik miałby zasilać uzwojenie wzbudzenia silnika prądu stałego.

Dziękuję za pomoc.
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Czajnik » 7 lut 2006, o 07:46

zrób sobie pwm i wyprostuj napięcie sieci.... potem pwmem zasteruj tak zeby mieć okreslone średnie napięcie... tylko nie gwarantuje ze silnik o sporej indukcyjności bedzie super działał przy takim sterowaniu. Jeśli nie i przyjdzie ci robić analogowe sterowanie to masz przechlapane bo to spore urzadzenie.. wytracenei na tranzystorach ponad 200W to spore zagadnienie.
Czajnik
-
-
 
Posty: 264
Dołączył(a): 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez JacekBin » 7 lut 2006, o 08:05

Co ja mogę zrobić to wiem dobrze.
Chodzi o konkretne rozwiązanie, czyli schematy i wykaz elementów, albo najlepiej gotowe urządzenie.

To nie jest spore zagadnienie. Chodzi wyłącznie o zasilanie uzwojenia wzbudzenia maszyny prądu stałego.
Teraz mam to na zwykłym mostku Graetza 2A i chodzi dobrze. Ale chciałbym regulować wzbudzeniem prądnicy obciążającej silnik 0...230VDC.
Na razie reguluję napięcie na wejściu mostka korzystając z autotransformatora, ale promotor tak nie chce.
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Czajnik » 7 lut 2006, o 13:23

hcesz to ci regulator PWM zrobie.. ale to ty musisz obajrzeć silnik i sprawdzić czy to bedzie chodzić... i współpracować... jeśli chodzi ci o schemat to chbay nie zagłębiałęś się w temat za bardzo bo takich rozwiązań jest na pęczki :) zresztą odezwij sie na gadu to pogadamy bo tutaj troszke sei to mija z celem
Czajnik
-
-
 
Posty: 264
Dołączył(a): 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez JacekBin » 7 lut 2006, o 14:58

Silnik widziałem.

Daj tylko jeden konkretny schemat. Nie potrzeba na pęczki.
Albo podaj link.

Przypominam tylko, że parametry układu:
- napięcie wyjściowe stałe regulowane od 0 - 230 V
- maksymalny prąd wyjściowy 1A
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez waldek » 8 lut 2006, o 01:40

jeśli mnie pamięć nie myli to takie coś jak prostownik sterowany to miałem w szkole na pracowni, z tego co pamietam, to zamiast diód były tyrystory, i przy uzyciu sterowania fazowego (tak jak np. w regulatorze oswietlenia) uzyskiwało się rózne napięcie na wyjściu... szczegółów nie pamietam, ale może warto iść tym tropem?
Avatar użytkownika
waldek
-
-
 
Posty: 125
Dołączył(a): 1 sty 2004, o 12:57
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez JacekBin » 8 lut 2006, o 07:08

Jak chce zbudować układ. Ma to fizycznie powstać.
Mam książki i teoretycznie wiem to wszystko.

Potrzebny mi schemat ideowy, z konkretynymi elementami tzn. podanymi wartościami rezystancji, pojemności, typy tyrystorów itd.

Chodzi o układ który już działa.

Fajnie, że ktoś miał to kiedyś w szkole, ale co z tego.

[ Dodano: 08-02-2006, 06:23 ]
No cóż.

Chyba żadnej gwiazdy elektroniki na tym forum nie spotkam.

Kolega Czajnik ma na pęczki rozwiązań, ale żadnym się nie chce podzielić.

Dziękuję mimo to za zainteresowanie.
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Czajnik » 8 lut 2006, o 07:29

Słuchja no stary.... zdeczka mnie wkuzasz... tutaj sie rozwiazuje problemy a nie przyrzchodzi na gotowe... co prawda masz zmienny ale jednopolaryzacyjny prąd. Weź się troszke zagłebij w temat i poszukaj sobie schematu. Schematy PWM były dziesiątki razy publikowane choćby w EdW. Myśle ze na ich stronie coś znajdziesz a jak nie to popatrz sobie po gazetach w jakiejś czytelni... myśle ze nie zajmie Ci to wicej jak 30 minut a jak narazie to ograniczasz sie do jerzdzenai po wszytkich ze teorie to ty znasz a chodzi Ci o układ. To sa tak banalne układy ze jak znasz teorie to nawet bez praktyki zaprojektujesz działający układ, bo to nie ma być urządzenie od którego zalezy zycie na stacji kosmicznej tylko jakis tam prosty sterownik. Co za tym idzie Twoja wiedza (może tylko z książek ale ) jeśli faktycznie istnieje to spokojnie wystarczy.
Wybacz to iż Cie tak objechałem ale mam serdecznie dość ludzi którzy w pierwszym poscie tutaj piszą pytania w stylu "Odróbcie za mnie prace domową..." Albo nie weim.. zapłać komuś niech Ci zrobi i będziesz maił po kłopocie... albo wysil się choć troszke, zbuduj coś a jak nie będzie chodzić to wtedy każdy Ci pomoże dlaczego i co zrobić zeby działało... Bo jak narazie to nie weim czy słusznie stwierdzam ale jakoś wszyscy omijaja ten post i nie masz odzewu... jak myslisz czemu?? bo chbya nie tylko ja tak uwazam. Może sie myle... ale moje zdanie jest takie jak powyżej.
A co do schematów na pęczki to nie ma ani jednego... wiem ze były bo czytałem... ale nie w ktorych numerach itp. pamietam... a jeśli chodzi o całą reszte to poprostu bym sobie usiadł i narysował schemat bo to w uproszczniu i to takim na maxa to jeat tak... zasilanie -> ne555 (w układzie pwm)-> transoptor -> tranzystor wykonawczy. ot i cała filozofia... oczywiscie to nie jedyne rozwiazanie ale to chyba jest najprostsze bo inne to juz procesor itp.

p.s A co do tedo ze dobrze wiesz co mozesz zrobić to ujmę to tak... jeśli uważasz ze nie jest żadnym problemem zagadnienie wytracenia na elemntach typu pn (tranzystory w tym wypadku) mocy ponad 200W i to nie chwilowo a ciągle to albo jest prze... (cenzura) albo wogole nie weisz co mówisz... ciekawe które z tych dwóch :?
Czajnik
-
-
 
Posty: 264
Dołączył(a): 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez k3048 » 8 lut 2006, o 13:53

k3048
-
-
 
Posty: 37
Dołączył(a): 17 cze 2003, o 14:41
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez JacekBin » 8 lut 2006, o 15:54

Witam serdecznie raz jeszcze

Schemat już mam. Zadałem konkretne pytanie konkretnej osobie i otrzymałem konkretną pomoc.

Jeśli przesłanie schematu wg kolegi Czajnika to jest odwalenie pracy dyplomowej to się zastanawiam gdzie studiuje. U nas trzeba zrobić coś więcej.

Prostownik jest kroplą w morzu moich potrzeb. Jako elektryk nie stworzę sobie od ręki schematu sterowania tyrystorami (i nie chodzi mi o teorię, którą spotkać można w każdej książce, ale o praktykę) dlatego poprosiłem o pomoc.

Ludzie nie odowiadają bo nie wiedzą. Nie winię nikogo przecież za to. Nie lubię jednak rozmów z filozofami, którzy mają na pęczki rozwiązań i szukają królika doświadczalnego, który będzie je testował.

Jeśli ktoś potrzebuje konkretne rozwiązanie prostownika półsterowanego wraz z układem sterowania to służę pomocą.

Pozdrawiam
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez pajaczek » 8 lut 2006, o 16:32

Jacek:
tak sie zastanawiam po co wogole tutaj zagladasz, udaj sie z ta konkretna osoba, na konkretne piwo.

Wszyscy beda zadowoleni.
Avatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
 
Posty: 2644
Dołączył(a): 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Postprzez JacekBin » 8 lut 2006, o 16:42

Napisałem po co, wczoraj. Przeczytałeś?

Schemat dostałem dziś i problem się rozwiązał.

Jesteś kolejną osobą, która wypowiada się nie na temat.

I o co masz pretensję, jakbyś mógł nakreślić.
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Czajnik » 8 lut 2006, o 17:10

to może ja troszek wyjde poza swoje uprawnienia i odpowiem za kolege... chodzi o to ze przyszedłeś tutaj i pytasz o rzeczy oczywiste.. gdzie wczesniej nie kiwnałeś palcem zeby sie czegos sam dowiedziec... bo nie wmówisz mi ze szukałeś i nie znalazłeś nic w necie gazetach itp...
Czajnik
-
-
 
Posty: 264
Dołączył(a): 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez JacekBin » 8 lut 2006, o 17:38

No nie znalazłem.

W necie znalazłem archiwalne wydania Elektroniki Praktycznej, a w nich jeden układ.
Niestety wyłącznie dla obciążenia rezystancyjnego.

Chciałem to zrobić na zwykłym ściemniaczu do oświetlenia (regulacja po stronie napięcia przemiennego, a na wyjściu tylko mostek Graetza). Wydawało się dobre bo był już potencjometr do zmiany napięcia na wyjściu, jednak okazuje się, że układy te zawierają dławik na wyjściu (zabezpieczający tyrystor) i mogą się nie sprawdzić przy zasilaniu indukcyjności (to mi powiedział promotor).

Pozostał prostownik sterowany.
No nie ma problemu w połączeniu czterech tyrystorów w mostek (czy też jak w układzie, który dostałem dwóch tyrystorów i dwóch diod), ale jest problem w sterowaniu.

Znalazłem już dobry i tani układ. Zostałem na forum tylko dlatego, że jestem tu atakowany.
Ja jeśli dysponuje materiałami to się nimi dzielę (np. na elektrodzie), jeśli nie potrafię pomóc to nie zabieram głosu.

Zauważyłem, że dla Ciebie wszystko jest oczywiste. Na razie to odsyłasz mnie do biblioteki i do jakiś gazet.
Chyba jestem na forum elektroniki praktycznej.
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez waldek » 8 lut 2006, o 17:43

JacekBin napisał(a):No cóż.

Chyba żadnej gwiazdy elektroniki na tym forum nie spotkam.

Kolega Czajnik ma na pęczki rozwiązań, ale żadnym się nie chce podzielić.

Dziękuję mimo to za zainteresowanie.


gwiazdy to tu są... tylko leni śmierdzących nie ma, a raczej ktoś taki by się przydał, bo swój swego zrozumie...
Avatar użytkownika
waldek
-
-
 
Posty: 125
Dołączył(a): 1 sty 2004, o 12:57
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez JacekBin » 8 lut 2006, o 17:56

Waldek,

bez komentarza.

Nie jesteś najlepszą wizytówką tego forum. Praktyk z Ciebie jak z koziej d... trąba.

Przepraszam pozostałych użytkowników forum za te ostre słowa.
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez waldek » 8 lut 2006, o 18:19

z ciebie za to praktyk... przejżyj jak funkcjonuje to forum to zobaczysz że nikt tu zadań domowych nie odrabia... a przeproś to raczej promotora... za to, że niewłasciwy do predyspozycji kierunek kształcenia wybrałeś... czajnik i ja chcieliśmy cię naprowadzić... ale nie... hrabiemu się gotowe należy... może trzeba spróbować w dziale "giełda"... za kaskę oczywiście...
Avatar użytkownika
waldek
-
-
 
Posty: 125
Dołączył(a): 1 sty 2004, o 12:57
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Czajnik » 8 lut 2006, o 18:46

waldek nie ma co sie szarpać... i tak gościowi nie wytłumaczysz... sam wiesz jak wyglada sterowanie prądem jednopolaryzacyjnym i ile jest takich opracowań.... na pierwszy rzut oka widać ze gość nie dość ze nia zna tematu to jeszcze nie zaglądnął nigdzie... totalnie nigdzie... tylko z politowaniem można popatrzyć... i tyle...

Po raz kolejny sprawdza sie cytat " "Im więcej wiem, tym bardziej wiem jak mało wiem...." tyle ze tym razem w drugą strone bo nasz nowo przybyły "kolega" raczej nie wie o swojej nieweidzy...

A tak z dobrego serca.... Panie Bin przeczytaj sobie w.w. poweidzenie i zastanów sie co ty tak naprawde wiesz... bo stwierdzenie ze ja dobrze wiem co moge w tym wypadku nie tyle jest nieskromne co powoduje iż sam siebie ośmieszasz.. bo jak wiesz to po co pytasz nas... tych którym daleko do gwiazd elektroniki.... "chyle czoło przed tobą" (ironia) a tak szczerze to mi cie żal i współczuje... Odrobinę samokrytyki chłopie...

I jeszcze do postu na temat waldka i jego umiejętności.... ujmę to ogólnie... Na tym forum wypowiadają sie ludzie którzy często naprawde mają coś do poweidzenia w temacie elektroniki... i zawsze chętnie pomogą co nei znaczy ze podadzą golowe rozwiązanie... mówiąc komuś zwłąszcza kogo nie znasz ze jego wiedza jest niwielka... na 90% sie mylisz... bo nawet nasz najmłodszy kolega futrzaczek który ma 14 lat jest wstanie zbudować układ regulatora mocy... wiec nawet takie dziecko (wybacz futrzak) ma wiedze większą od twojej... wiec nie pozostaje nic inengo jak obrócić twoje słowa przeciwko tobie i stwierdzić iż to towja wiedza i ty jesteś jak z koziej d..py trąba... zastanów sie nad tym...
Ostatnio edytowano 8 lut 2006, o 19:00 przez Czajnik, łącznie edytowano 1 raz
Czajnik
-
-
 
Posty: 264
Dołączył(a): 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez waldek » 8 lut 2006, o 18:59

looz... ja nie mam kompleksów... od ładnych paru lat zarabiam na życie dzięki elektronice i jakoś żyję... ale to może właśnie dlatego że to nie tylko hobby ale też i ciężka niejednokrotnie praca, to szanuję swoją wiedzę, i nie rzucam się do projektowania układu tylko dlatego że komuś się nie chce... co innego podpowiedzieć... od tego jest forum i sam nie raz ciekawe informacje znalazłem...

Czajnik
:564:

i to z mojej strony by było na tyle... bo na ciąg dalszy dyskusji o prostownikach to tu się nie zanosi... :mrgreen:
Avatar użytkownika
waldek
-
-
 
Posty: 125
Dołączył(a): 1 sty 2004, o 12:57
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez JacekBin » 9 lut 2006, o 07:36

Widać, że prośba o podanie dokładnych informacji wzbudziła na forum agresję.

Nie chce nikogo zmuszać do projektowania czegokolwiek. Są gotowe rozwiązania i myślę, że to dobre miejsce, żeby ich szukać.

Niestety są tu różni ludzie. Nie miałem szczęścia i przyczepił się Czajnik, który niewiele wie. A także Waldek, który stwierdził, że miał to kiedyś w szkole, ale szczegółów nie pamięta (co to ma być za odpowiedź??????????????).

Panowie nie zabierajacie głosu w dyskusji, jeśli nie potraficie odpowiedzieć na zagadnienie.
Nie macie w szufladzie takiego schematu to dyskutujcie sobie na inne tematy.

Ośmieszacie siebie i to forum.

P.S. Jeśli Wasz 14-letni kolega potrafi zrobić regulator mocy to chwała mu za to. Szkoda, że nie ma go na tym forum, bo podejrzewam, że powinienem rozmawiać z nim, a nie z Wami.

Niniejszym zamykam temat, bo niedługo się zagryziemy.
JacekBin
-
-
 
Posty: 11
Dołączył(a): 6 lut 2006, o 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Następna strona

Powrót do Elektronika - tematy dowolne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości