Forum Elektroniki Praktycznej Strona Główna

Elektronika PraktycznaElektronika Praktyczna    FAQFAQ    SzukajSzukaj    StatystykiStatystyki    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy    RangiRangi
RejestracjaRejestracja    ProfilProfil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości    ZalogujZaloguj
Użytkownik:    Hasło:      Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena szerokopasmowa. Pali się końcówka przy telewizorze.
Autor Wiadomość
poczatkujacyavr 

Wysłany: 07-02-2010, 22:23   Antena szerokopasmowa. Pali się końcówka przy telewizorze.

Witam,

mam taki problem. Używam szerokopasmowej anteny siatkowej marki Philips. Taka typowa siatkowa antena TV. Do tego mam rozgałęziacz TV SAR na dwa TV. Jak wiadomo, jedna z końcówek antenowych posiada zasilacz transformatorowy 12V. Od wczoraj pojawił się mi mały problem. Dioda zasilacza zgasła. Początkowo myślałem, że to sam zasilacz. Odlutowałem przewody 12V idące do wtyczki i zaczęła świecić. Zmierzyłem napięcie i okazało się, że jest 12V. Rozebrałem wtyczkę i poczułem zapach spalenizny. Jest tam maleńka płytka a na niej może ze dwa, trzy elementy. Jeden był pęknięty i przepalony. Rezystor albo jakaś cewka. W każdym bądź razie wygląda jak rezystor 0,25W. Wymieniłem tą wtyczkę na nową. Wszystko było ok. Obraz na obu TV Ok. Poszła może z godzinę i znowu to samo. Nie wiem co jest grane. Czy to problem z rozgałęziaczem, anteną czy może wejściem TV. Telewizor jest nowy. Proszę o pomoc.

Pzdr

Odpowiedz do tematu