Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

prawidłowe połączenie w tablicy rozdzielczej???!!!

pecet
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 6 maja 2006, o 13:20
Lokalizacja: Krzanowice

prawidłowe połączenie w tablicy rozdzielczej???!!!

Postautor: pecet » 6 maja 2006, o 20:22

Witam. Wie ktos moze jakie jest prawidłowe podłączenie wszystkich bezpieczników w tablicy rozdzielczej domu jednorodzinnego zasilanego napięciem 230V. Tzn. zaraz opisze dokładniej mój problem. Aktualnie mam podłączone to tak: z słupa do domu wchodzi kabel 6mm2 do pierwszego bezpiecznika topikowego 25A, potem wewnetrzna linia zasilajaca 3x6mm2 idzie do licznika, przed licznikiem dałem wyłącznik samoczynny (tzw eska) B 20A, potem idzie do licznika i za licznikiem jest 5bezpieczników samoczynnych B 16A które sa podłaczone do danego obwodu prądu. Ten bezpiecznik przed licznikiem jest dany w celu gdyby np przyszli zmieniac licznik to nie musza isc na strych, zrywac plomby i wykrecac bezpiecznik. Mój problem rozpoczą sie dopieru tutaj gdy specjanie zrobiłem zwarcie na jednym z obwodów i wybiła mi przypisana do danego obwodu 16A i ta 20A przed licznikiem. Dlaczego i 20A wybiło??? Dla mnie to teraz nie daje zadnego zadowolenia bo jak zrobi sie zwarcie np na 2 pietrze to w całym domu nie ma prądu bo wybił tez bezpiecznik przed licznikiem. A chce to zrobic tak że jak zrobi sie np zwarcie na 2 pietrze to w reszcie domu bedzie prad. Co mam zrobić zeby było OK???? Pomocy. Dołanczam schemat tego podłączenia.
Załączniki
inst.JPG
schemat podł±czenia

jarobo
-
-
Posty: 70
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 08:32
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: prawidłowe połączenie w tablicy rozdzielczej???!!!

Postautor: jarobo » 7 maja 2006, o 08:12

Witam
napisz jakie masz bezpieczniki te 16A i ten 25A
przy zwarciu występuje bardzo duży prąd zależny od przekroju przewodów i ich długości może dojśc do kilku tysięcy Amperów więc nie dziw się że zadziałały zabezpieczenia

może pomogło by wstawienie zamiast B20 C20 ma większą zwłokę ale jeśli ten bezpiecznik 25A nie jest zwłoczny to może on zadziaać

i czy napewno na każdym obwodzie jest potrzeba zastosowania bezpieczników 16A ?

pecet
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 6 maja 2006, o 13:20
Lokalizacja: Krzanowice

Postautor: pecet » 7 maja 2006, o 10:46

bezpieczniki 16A to: B16A firmy legrand. A ten 25A to bezpiecznik główny topikowy. A co do tych 16A to jest taka potrzeba bo chyba nie zastosuje 10A do zailania garażu. było by to troche za mało. bo jest to rozbite na: piwnica, parter, pierwsze pietro, garaż, Strych.

jarobo
-
-
Posty: 70
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 08:32
Lokalizacja: Zielona Góra

Postautor: jarobo » 8 maja 2006, o 14:36

witam

Trochę dziwnie masz rozbite te obwody zazwyczaj należy rozbić na
oświetlenie w zależności od ilości punktów nawet kilka zabezpieczeń np B6
osobno łazienka z wyłącznikiem różnicowo prądowym
osobne obwódy dla urządzen dużej mocy jak np. pralka automatyczna

ale skoro masz juz taki uklad to proponuję zamiast B20 dać B25 i wymienić jeśli jest taka potrzeba/możliwość ten topikowy 25A na zwłoczny 25A

jak zastosowałeś ten B20 to ograniczyłeć mozliwy pobór prądy z wszystkich obwodów do 20A a dałeś zabezpieczenia po 16A załączysz kilka urządzeń gdzie suma prądu będzie np 19A i na obrodzie nie obciązonym zrobisz zwarcie to napewno zadziała zabezpieczenie 20A i nie koniecznie zadziała to 16A

jeśli masz nową instalację 3 przewody L,N,PE to proponuję dołożyć wyłącznik różnicowo-prądowy 30mA w kolejności na łazienkę, garaż jesli jest mokry, strych jesli jest palny

pozdrawiam jarobo

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości