Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się4 Akumulatory NiCD połączone szeregowo
Moderatorzy: Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
4 Akumulatory NiCD połączone szeregowo
Witam, jestem tu nowy i niewiem czy w dobrym dziale zakładam temat, otóż chodzi mi o to że dostałem od znajomego wkrętarkę z zużytym akumulatorem i bez ładowarki, po rozebraniu wkrętarki okazało się że jest to akumulator połączony szeregowo z 4 ogniw NiCD 1,2 V 1300 mAh, więc zakupiłem na allegro nowe ogniwa, teraz tylko niewiem czym je ładować, i pytanie do was czy można użyć ładowarki od telefonu OUTPUT: 4.9 V, 450 ma? I jeszcze pytanie ogniwa 1,2 v po połączeniu mają mieć 4.8 V zgadza się? Proszę o odpowiedź, dziękuję
Re: 4 Akumulatory NiCD połączone szeregowo
Akumulatorki NiCd sa bardzo wrazliwe jesli chodzi o uzytkowanie (efekt pamieciowy) dlatego lepsze by byly NiMH Do ladowania jest np. turnigy accucel 6 lub jej klony Taka ladowarka masz mozliwosc ustawienia pradu ladowania, napiecia koncowego czy kontroli temperatury. Mozna ja uzywac do ladowania wszystkich rodzajow akumulatorkow Ta ladowarka co masz cos tam podladujesz swoje akumulatorki ale dlatego ze nie bedziesz nia w stanie naladowac poprawnie do konca polecam
Btw Ciagle nie dziala dodawanie zalacznikow
Btw Ciagle nie dziala dodawanie zalacznikow
-
- -
Dzięki za odpowiedź, A mógłby mi ktoś podać jakie parametry powinna mieć taka ładowarka? turnigy accucel 6 to troche za dużo kasy ładować w stara wkrętarke
-
- -
Jesli nie chcesz duzo wydawac to moze kup druga wkretarke (popsuta) z zasilaczem Nowe akumulary powinny byc uformowane (trzy razy ladowane do konca i rozladowane) ale jak to zrobic jak nie masz dobrej ladowarki Dlatego mozesz od biedy uzywac to co masz ale lepiej by bylo gdy bys mial jakis nawet zasilacz z regulacja pradu Wtedy ustawiasz 1/10 pradu znamionowego (akumulatora) ladujesz 12 - 14 godzin Przykro mi ze nie dostales prostej odpowiedzi ale temat wbrew pozorom nie jest taki posty
-
- -
No dobra, coś będę kombinował, dzięki za odpowiedź