Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 1623

sq9ord
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 28 gru 2015, o 11:39

AVT 1623

Postautor: sq9ord » 28 gru 2015, o 11:48

Witam, mam pytanie czy jest szansa o zmodyfikowanie kodu . Mianowice chodzi mi o to, że po podaniu stanu wysokiego silnik będzie się kręcił w prawo a po zmianie na niski zmieni obroty na lewe. Reszta parametrów ( ograniczenie nadpradowe i czasowe) bez zmian.
Układ chce wykorzystać do sterowania serwem modelarskim, który będzie zamykał i otwierał "śluzę" doprowadzającą zimne powietrze do kominka.
Urządzenie które chce zastosować do podawania stanu na wejście będzie termostat z jedna para styków przełączających.

figaro
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 5 gru 2015, o 10:32

Re: AVT 1623

Postautor: figaro » 6 sty 2016, o 18:22

Przyłącze się do prośby kolegi

figaro
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 5 gru 2015, o 10:32

Re: AVT 1623

Postautor: figaro » 30 sty 2016, o 19:38

Przerobiłem soft i jest tak:
- po podaniu zasilania (włączeniu) uruchamia się silnik na czas 10s oczywiści z nadprądowym włączeniem (to było mi potrzebne)
- podanie stanu wysokiego (impulsowo lub ciągłe) ponownie uruchomi silnik w określonym kierunku.
- podanie stanu niskiego (impulsowo lub ciągłe) ponownie uruchomi silnik w przeciwnym kierunku.
Załączniki
dziala_bez_live_PIC_sterownik_DC.production.zip
soft
(719 Bajtów) Pobrany 45 razy

ampergold
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 11 maja 2017, o 13:04

Re: AVT 1623 - zwiększenie max obciążenia

Postautor: ampergold » 11 maja 2017, o 13:22

Witam. Ten sterownik byłby dla mnie idealny, ale do podwójnego siłownika dla bramy 2-skrzydłowej potrzebny jest max prąd obciążenia rzędu 5A, czyli 5 x więcej niż dopuszczalny wg opisu. Co mogę zrobić aby ten parametr zwiększyć? Czy wystarczy podmienić MOSFET na inny większej mocy, a jeśli tak to jaki? Proszę o symbol katalogowy. Może trzeba też zmienić jakieś rezystory aby dopasować optymalny punkt pracy dla niego? Bardzo proszę o pomoc bo mam 2 takie bramy, a sterowniki w nich są beznadziejne. Ten kit można fajnie sterowa ć przez moduł WiFi.

ampergold
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 11 maja 2017, o 13:04

Re: AVT 1623 - zwiększenie max obciążenia

Postautor: ampergold » 12 maja 2017, o 16:45

UWAGA! Modyfikacja zapytania!
Właśnie zmierzyłem jaki jest max prąd obciążenia przez te siłowniki i okazało się, że od 1,5A do 1,7A więc ten tranzystor w zestawie AVT wytrzyma na 100% nawet przy pracy ciągłej. Pozostaje tylko pytanie, jak zmodyfikować rezystory/trymer, aby z max 1A podciągnąć do 2A ? Pomożecie?

matrix
-
-
Posty: 334
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: AVT 1623

Postautor: matrix » 13 maja 2017, o 16:29

Spora część logiki twki w programie tego pica. Musisz rozrysować sobie schemat komparatora w tego procka. I ze znajomością programu zaszytego w procku ogarnąć co się dzieje.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości