Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 28 kwie 2015, o 10:56

Witam,
Wykonałem kit AVT3120, po bardzo uważnym przylutowaniu wszystkich komponentów przystąpiłem do sekcji uruchomienia układu z dokumentacji.

1. Układy czekały cały czas na piankach w których były dostarczone
2. Podłączyłem napięcie 10V na zaciski AKUP i GND
3. Sprawdziłem napięcie na pinie 1 i 14 układu Attiny (IC1), multimetr wykazał 4.98V
4. Wyłączyłem napięcie, wsunąłem mikrokontroler w podstawkę, włączyłem napięcie
5. Sprawdziłem czy na pinach 4 i 8 układu IC3 występuje napęcie 29-30V, wykazało napięcie około 14V
6. Na kontrolkach led pali się światłem ciągłym dioda koloru czerwonego, nie miga niezależnie od nawet najmniejszego napięcia.

Reszta instrukcji posypała się od momentu braku 30V na pinach 4 i 8 układu (IC3)

Zamieszczam odnośnik do zdjęć w dużej rozdzielczości https://imgur.com/a/FPmn5 (kliknij dane zdjęcie aby powiększyć)

Sprawdziłem układ pod kątem takich banalnych błędów jak zwarcia czy odwrotna polaryzacja ale nic nie znalazłem, wszystkie diody zenera sprawdziłem pod kieszonkowym mikroskopem, mają dobre wartości w dobrych miejscach, układy dotykające radiatora nie mają z nim kontaktu.

Nie jestem pewny co robię źle :?

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 397
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: MatyAS » 28 kwie 2015, o 12:22

Akumulator był podłączony?
Transformator miał odpowiednie napięcie?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2015, o 12:28 przez MatyAS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 28 kwie 2015, o 12:27

Akumulator był podłączony?
2. Podłączyłem napięcie 10V na zaciski AKUP i GND

napięcie to pochodzi z zasilacza laboratoryjnego, ma "udawać" wyładowany akumulator w celu dalszej kalibracji układu.


Edycja: Tak, napięcie na trafo jest dobre aczkolwiek napięcie powinno być niepotrzebne do działania układu, jest on w stanie chodzić z samego akumulatora - lampki będą migały bez podłączenia prądu, nie robią tego.

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 29 kwie 2015, o 05:28

Nagrałem materiał wideo z obecnym zachowaniem układu, wygląda na to, że attiny ma już kontrolę nad ledami bo coś się dzieje, ale układ dalej "nie widzi" podłączonego akumulatora i nie wykrywa żadnych zmian jego napięcia.

https://youtu.be/KNxOvXQApfc

Trochę objaśnień co wyczyniam na materiale wideo:
00:00 do 01:16 pokazuję podłączenie zasilania i sam układ
01:19 wkładam wtyczkę 230 zasilającą toroida do prądu po czym migają dwie diody czerwona i żółta a następnie zapala się zielona na stałe
01:40 klikam na zasilacz laboratoryjny żeby włączyć napięcie "udające" akumulator 12.2V, dalej pali się tylko zielona
02:00 zmieniam napięcie w zasilaczu na coraz niższe oczekując jakichkolwiek zmian w zapalonych diodach
02:09 dalej pali się tylko zielona dioda mimo, że na zaciskach od akumulatora jest w tym przypadku już tylko 5V
02:20 zmieniam już na absurdalnie małe napięcie i potwierdzam brak zmian w kontrolkach

cały wieczór poprawiałem dobre luty wszystkich komponentów po kolei, 2 razy sprawdziłem wartości rezystorów ale bez rezultatu :(

matrix
-
-
Posty: 333
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: matrix » 29 kwie 2015, o 07:24

A podłączałeś akumulator ?

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 29 kwie 2015, o 08:34

A podłączałeś akumulator ?
Tak. Mam przy sobie 3 akumulatory żelowe 12V, jeden specjalnie wyładowałem, próbowałem nawet żelowy 6V. Efekt identyczny.

matrix
-
-
Posty: 333
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: matrix » 29 kwie 2015, o 14:04

Masz dostęp do oryginalnego programu ? Jeśli tak to ja zrobił bym tak:
Podłączył programator do tego zestawu, napisał jakiś szybki programik sprawdzający odpowiednie wejścia i wyjścia attiny. W ten sposób wyeliminował bym niesprawność/uszkodzenie procesora.
Jeśli procek okazał by się sprawny wówczas ładuję oryginalny soft do procka i szukam zwarć, przerw i uszkodzonych innych elementów. Napięcia w kluczowych miejscach posprawdzane ?

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 29 kwie 2015, o 15:02

Masz dostęp do oryginalnego programu ? Jeśli tak to ja zrobił bym tak:
Podłączył programator do tego zestawu, napisał jakiś szybki programik sprawdzający odpowiednie wejścia i wyjścia attiny. W ten sposób wyeliminował bym niesprawność/uszkodzenie procesora.
Jeśli procek okazał by się sprawny wówczas ładuję oryginalny soft do procka i szukam zwarć, przerw i uszkodzonych innych elementów. Napięcia w kluczowych miejscach posprawdzane ?
Niestety nie mam dostępu do programu, z kitem był już zaprogramowany attiny. Chyba, że zrzucę go do hexdumpa i naskrobie swój i później hexdumpa przywrócę.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1457
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ACeK » 29 kwie 2015, o 17:52

Obrazek
:arrow: EdW
Obrazek

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 29 kwie 2015, o 18:20

Obrazek
:arrow: EdW
Obrazek
No tego to się akurat nie spodziewałem, wchodziłem w archiwum i dodatki do numerów były niekatywne w najnowszych więc stwierdziłem, że nic z tego :)

Robiłem już kilka kitów i za każdym jednym razem mam jakieś problemy pomimo, że robię wszystko zgodnie z instrukcją. Nawet malutki układzik soft startu złożony z kilku elementów na krzyż nie działał prawidłowo do momentu kupienia zupełnie innych wartości kondensatora i oporników (poradę otrzymałem na jakimś forum). Nie wiem czy mam pecha czy tak bardzo różnią się partie komponentów między sobą. Nie posiadam żadnego doświadczenia pozwalającego mi zauważyć "na oko" takich niuansów. Walczę dalej, za dużo pieniędzy wydałem na toroida żeby to po prostu zostawić :mrgreen:

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 30 kwie 2015, o 06:21

Tak już zupełnie gwoli ścisłości, autor zaznaczył omylnie na schemacie w gazecie polaryzację rezystora R1 natomiast dioda D6 pozostała bez paseczka.

http://i.imgur.com/CVXJjgc.jpg

Czy jest to jakieś tajne oznaczenie rezystora które wygląda jak błąd czy to jest normalna pomyłka a ja mam już paranoję :D ?

Na dostarczonym schemacie w eagle autor nie używał komponentów spolaryzowanych rysując diody na płytce co też wydało mi się dość nietypowe.

Może gdzieś jeszcze jest jakiś babol za którym poszedłem w las?

plewa
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 30 kwie 2015, o 08:06

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: plewa » 30 kwie 2015, o 08:13

Witaj. Coś jest na rzeczy. Ja z kolegą też zmontowaliśmy układ ( każdy z nas osobno). Zachowuje się dokładnie jak twój na filmie.

plewa
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 30 kwie 2015, o 08:06

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: plewa » 30 kwie 2015, o 09:22

Kolego zobacz rezystor R3 (wieloobrotowy) jeżeli masz taki rezystor taki jak ja wyprowadzenie 11 scalaka wisi w powietrzu. Zrób zworę środkowego wyprowadzenia rezystora z pustym punktem lutowniczym.

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 30 kwie 2015, o 09:39

Witaj. Coś jest na rzeczy. Ja z kolegą też zmontowaliśmy układ ( każdy z nas osobno). Zachowuje się dokładnie jak twój na filmie.
Kamień z serca, nie jestem sam :D
Wrócę z pracy to natychmiast sprawdzę i napiszę :)

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: matiz » 30 kwie 2015, o 12:15

Kolego zobacz rezystor R3 (wieloobrotowy) jeżeli masz taki rezystor taki jak ja wyprowadzenie 11 scalaka wisi w powietrzu. Zrób zworę środkowego wyprowadzenia rezystora z pustym punktem lutowniczym.
Na rysunku płytki te dwa opcjonalne punkty do suwaka są połączone, na zdjęciu płytki widać, że chyba nie. Chyba dobry trop ;)

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 30 kwie 2015, o 15:21

To było dokładnie to co kolega plewa zauważył. Dzięki wszystkim za pomoc :)


Edit: ku potomnym zaznaczam miejsce które było dobrze w gazecie a źle w rzeczywistości:

Obrazek




moje dzieło:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 1 maja 2015, o 21:30 przez ciapek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 1 lip 2015, o 15:39

Odkopuję temat, ponieważ prawo murphiego oczywiście zadziałało, stało się to co mogło się stać a mianowicie wyskoczyła mi z ręki kamra uderzając w drugą, tylko siebie dotknęły powodując kilka iskier i myślałem, że to na tyle, myliłem się. Układ po włączeniu, niezależnie czy akumulator jest podłączony czy nie, na zmiane miga pomarańczowym kilkanaście sekud, włącza zielone stałe na kilkanaście sekund, miga pomarańczowym etc. Przy tym cały czas nieprzerwanie obecny jest prąd na klamrach i zasilacz nie przestaje ładować nawet na chwile, nawet jak klamry sobie leżą niepodłączone.

Czy dobrze wnioskuje w pierwszym odruchu, że zjarałem mosfeta? Dopiero jutro będę miał czas nad tym usiąść i zanim zaczne rozlutowywać to chciałbym poznać wasze opinie :)


Obrazek

Obrazek

tak zmienia się oscylogram pomiędzy tymi dwoma etapami

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ciapek » 9 lip 2015, o 13:04

Wymieniłem mosfeta (miał zwarcie na wszystkich nogach), teraz cały czas pali się czerwona lampka niezależnie od wszystkiego, jak tylko włączę zasilanie zapala się czerwona i zostaje niezmiennie niezależnie czy akumulator jest wpięty czy nie.

sulag
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2013, o 21:03

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: sulag » 6 gru 2015, o 19:34

Witam - zakupiłem podobny kit avt 3120, po poprawieniu r-3 i dalej po podaniu napięcia 10V do AKUP I GND Tto napięcie spada do ok.6V.
Napięcie na 1 i 14 nóżce mikrokontr. jest dobre 5V. Natomiast na IC3 na 4 i 8 nóżce ok.6V.Nie ma napięcia 30V i przetwornica nie pracuje.
Sprawdzałem montaż elementów i wydaje mi się że jest ok. Czy może mi ktoś podpowiedzieć co może być przyczyną tego spadku napięcia.
pozdr.

ulis
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2016, o 17:23

Re: AVT3120 Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych

Postautor: ulis » 6 sty 2016, o 22:02

Witam!

Również mam problem z tym kitem. Otóż wszystko złożyłem wszystko i polutowalem wydaje mi się że w miarę dobrze. Niestety podczas uruchamiania gdy podnoszę wartość R3 na napięciu powyżej 8 - 9 V strasznie grzeje się R6. Co może być powodem? Dodam tylko że mam już chyba poprawioną płytkę po drogi przy RC są już ok.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość