Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomierza

andy64
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 29 kwie 2013, o 13:43

Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomierza

Postautor: andy64 » 11 paź 2013, o 20:04

Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 niestety według opisu R2 - 1kom miernika zaniża 10 -krotnie prąd.

Po wymiana bocznika R1- 0.1 om na 1 om pomiar prądu prawidłowy.

Z ciekawostek po wymianie R2 - 1kom na 10 om przy boczniku R1 - 0.1om prąd również jest prawidłowy.

Bocznik R1- 1om niestety jest zbyt duży gdyż za duży prąd się na nim odkłada.

Przy wartościach rezystorów R1 i R2 według wykazu AVT miernik zaniża prąd !

Wygląda tak jakby program był zle napisany ?? po wymianie programu przysłanego przez serwis AVT (z problemami udało mi się zaprogramować atmegę 8 ale nic się nie zmieniło.

Nowa atmega8 przysłana przez serwis AVT również nic nie poprawiła.

Czy rezystor 10 om jest bezpieczny dla Atmegi.

Czy ktoś uruchamiał ten Kit AVT 5333
Załączniki
5333.jpg

Awatar użytkownika
procesorowiec
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 10 cze 2011, o 11:15

Re: Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomi

Postautor: procesorowiec » 7 lis 2013, o 08:47

Gdy coś nie działa to na pewno program źle napisany... - ręce opadają.

Zmontowałem i uruchomiłem kilkadziesiąt takich kitów i gwarantuję, że układ działa prawidłowo.
Proponuję odrobinę więcej samokrytycyzmu i jeszcze raz sprawdzić montaż i sposób podłączenia.

Jeśli nie uda się znaleźć usterki proszę podesłać zdjęcia układu i sposobu podłączenia lub odesłać do serwisu.

andy64
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 29 kwie 2013, o 13:43

Re: Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomi

Postautor: andy64 » 25 gru 2013, o 15:03

Kolego 10 postów - ZEROWE doświadczenie. Co TY prezentujesz z swojej strony ??
Na jakiej podstawie gwarantujesz że układ AVT 5333 działa prawidłowo !!!
Złożyłeś przynajmniej jeden kit AVT 5333 ?? On nie ma prawa działać ! Czysta teoria i gdybanie z Twojej strony.
Układ jest na tyle prosty że oprócz R1 0.1 i R2 1k na pomiar i wskazania prądu w mierniku ma jedynie wpływ program ATmegi
Kolego procesorowiec może podesłać Ci indeks mgr inż.. elektroniki + potwierdzone 25 lat pracy w zawodzie abyś zweryfikował moją wiedzę :-)
AVT ma tyle gaf (sam natrafiłem składając kity AVT na wiele !) że nie dziwi mnie KIT AVT 5333

Co mi da odesłanie układu który jest prawidłowo złożony z prawidłowych elementów które zostały kupione w AVT .
Pierwsze podejrzenia padły na elementy (nie raz są pakowane błędne wartości elementów do kitów )
Pózniej na płytkę (niestety jest prawidłowa)
Na samym końcu został program - niestety nie mam czasu na pisanie programu pod zaprojektowany układ AVT 5333 który powinien działać prawidłowo.

Usterka została usunięta przez zastosowanie innej wartości bocznika R2- 10om zamiast 1kom.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2641
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomi

Postautor: pajaczek » 31 gru 2013, o 18:09

Nie chce mi się wkraczać w sprzeczki sandboxowe, choć przyznam że takie słowa skierowane do procesorowca (o ile dobrze kojarzę osobę) wydają mi się śmieszne.
Anyway... Dlaczego w ogóle piszę... To
Kolego procesorowiec może podesłać Ci indeks mgr inż.. elektroniki + potwierdzone 25 lat pracy w zawodzie abyś zweryfikował moją wiedzę
w połączeniu z
Czy rezystor 10 om jest bezpieczny dla Atmegi.
czy tym
Bocznik R1- 1om niestety jest zbyt duży gdyż za duży prąd się na nim odkłada.
Pozwala jednak wątpić w tą szeroką wiedzę elektroniczną. Ba... po takim pytaniu można by wnosić, że pytający nie posiada nawet podstawowej wiedzy.
A na wszelki wypadek odpowiedz sobie najpierw na pytanie, jakie wartości mierzyłeś.

Ps. R2 nie jest tutaj żadnym bocznikim (już bliżej mu do posobnika).

Awatar użytkownika
Grzegorz Becker
-
-
Posty: 20
Rejestracja: 10 cze 2011, o 08:15

Re: Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomi

Postautor: Grzegorz Becker » 1 sty 2014, o 18:07

Zestaw AVT5333 jest wolny od wad, i działa prawidłowo. A akurat Procesorowiec jest osobą, która skutecznie usuwa wszelkie usterki i niedoróbki w projektach nadesłanych przez autorów nawet z 30 letnim stażem zanim trafią one do sprzedaży. Nie widzę podstaw doszukiwania się błędów w oprogramowaniu, kompletacji zestawu czy też błędów na płytce, zapewniam że prawidłowo zmontowany i podłączony woltomierz działa prawidłowo.

Awatar użytkownika
brun
-
-
Posty: 125
Rejestracja: 28 mar 2012, o 09:48

Re: Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomi

Postautor: brun » 3 sty 2014, o 18:00

Nie chce mi się wkraczać w sprzeczki sandboxowe, choć przyznam że takie słowa skierowane do procesorowca (o ile dobrze kojarzę osobę) wydają mi się śmieszne.
Anyway... Dlaczego w ogóle piszę... To
Kolego procesorowiec może podesłać Ci indeks mgr inż.. elektroniki + potwierdzone 25 lat pracy w zawodzie abyś zweryfikował moją wiedzę
w połączeniu z
Czy rezystor 10 om jest bezpieczny dla Atmegi.
czy tym
Bocznik R1- 1om niestety jest zbyt duży gdyż za duży prąd się na nim odkłada.
Pozwala jednak wątpić w tą szeroką wiedzę elektroniczną. Ba... po takim pytaniu można by wnosić, że pytający nie posiada nawet podstawowej wiedzy.
A na wszelki wypadek odpowiedz sobie najpierw na pytanie, jakie wartości mierzyłeś.

Ps. R2 nie jest tutaj żadnym bocznikim (już bliżej mu do posobnika).
Na tym chyba polega jeden z ważniejszych problemów for internetowych - wszystkim się wydaje, że duża liczba postów = duża wiedza, a mała liczba postów = amator.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomi

Postautor: rafal.220 » 3 sty 2014, o 21:39

To są eksperci, a wszelka obraza jest nie na miejscu. (ilość postów jest bez znaczenia)
Mi też nie wszystko odpala za pierwszym razem tak jak powinno, jednak projekty AVT są filtrowane przez testerów.

hynek
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 13:02

Re: Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomi

Postautor: hynek » 14 wrz 2016, o 13:27

Temat stary ale odświeżę. Składałem ostatnio ten kit ale nie kupowałem zestawu tylko wykonałem płytkę i kupiłem elementy, ze strony AVT pobrałem program i wzór płytki. Pomijam, że do pobrania była dostępna pierwotna wersja płytki, na której m. in. brak był połączeń masy do niektórych kondensatorów i zamienione wartości. Również naciągany był zakres pomiarowy tego zestawu - wg opisu miało być do 50V a w rzeczywistości było do 25V. Nie może być inaczej, skoro nawet tekst opisu w gazecie tego kitu wprowadza w błąd, no bo jak woltomierz może mierzyć do 50V skoro dzielnik napięciowy mamy 10:1 a napięcie odniesienia ADC wynosi 2.56V. Zaznaczam, że składałem sam ten zestaw - nie wiem co AVT wysyła w kicie i jaki soft jest załączony do Atmegi. Co do pomiaru napięcia, to również dzielnik rezystorowy jest również "skopany" co widać na załączonym na początku schemacie. Brakuje połączenia między suwakiem potencjometru a początkiem rezystora połączonego do masy (nie pamiętam jego nazwy). Da się ustawić ale wynik pomiaru będzie się rozjeżdżać niestety. Więc panowie, którzy najeżdżacie na autora tematu - weźcie się do sprawdzania i wyłapywaniu bubli a nie wypisujcie głupot, że wszystko jest ok.

hynek
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 13:02

Re: Czy ktoś uruchamiał kit AVT 5333 bład pomiaru amperomi

Postautor: hynek » 14 wrz 2016, o 19:10

Zapomniałem dodać, że mam również zaniżony pomiar prądu. Niech ktoś wrzuci działający program i będzie git.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości