Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz HexFet 80V/us AVT-2625
Moderatorzy: Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Wzmacniacz HexFet 80V/us AVT-2625
Witam. Zamierzam zrobić ten wzmacniacz. Chciałbym sie dowiedziec czy ktoś go wykonał i jak mu działał.
Do punktu R, bo wtedy omijasz tylko rezystor ograniczający napięcie na wejściach stabilizatorów. Jeśli zasilasz układ z niższego napięcia to owszem rezystora nie musi być, w przeciwnym wypadku lepiej dać ten rezystor, bo stabilizatory zagrzeją się na "śmierć" a nawet niespodziewanie ulegną uszkodzeniu.
Można spróbować i zobaczyć jak zachowają się stabilizatory. W każdym razie najlepiej zmierz napięcie na wejściach stabilizatorów czy mieści sie w granicy dopuszczalnego napięcia Uwe.pomimo zastosowania radiatorów?
A tak swoją droga to jaki problem zastosować ten rezystor? czy nawet jakiś o troszkę większej lub mniejszej wartości. To kosztuje grosze albo wygrzebać z jakiegoś złomu elektronicznego i gotowe :)
Nie chodzi o koszty bo te są marginalne ale o to, czy ten rezystor (przy dużej mocy wydzielanej na nim) nie będzie podgrzewał zbytnio elektrolitów które są w jego pobliżu (a są one naprawdę blisko niego). To będę wiedział po złożeniu tego układu.A tak swoją droga to jaki problem zastosować ten rezystor? czy nawet jakiś o troszkę większej lub mniejszej wartości. To kosztuje grosze albo wygrzebać z jakiegoś złomu elektronicznego i gotowepomimo zastosowania radiatorów?
Faktycznie jest dosyć blisko, ale wydaje mi się, że on nie grzeje się aż tak bardzo żeby ogrzewał kondensatory. Zawsze można zostawić dłuższe nóżki i wygiąć go bardziej w stronę zewnętrzną płytki lub nawet zamontować go gdzieś obok do blachy. Myślę, że te kilka cm drutu nie zrobią żadnej różnicy.
Ale zrób jak uważasz, bo może to będzie wystarczające :)
Ale zrób jak uważasz, bo może to będzie wystarczające :)
Witam!
Sądzę że kit avt3008 nadawał by się do tego wzmacniacza,a Wy????
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48289/ ... ntazu.html
Sądzę że kit avt3008 nadawał by się do tego wzmacniacza,a Wy????
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48289/ ... ntazu.html
Pomocy
Złożyłem jeden układ odpalił od razu a teraz składam drugi i mam problem.
Napięcie zasilające symetryczne 2x12V podłączone pod punkty R,S,T, wmontowane diody D2,D4.
Nie mogę wyregulować prądów spoczynkowych. Maksymalna wartość jaką mogę uzyskać to ~3mV w obu kanałach?!
Ciekawostka, jak ustawię potencjometr PR1 na prawie maksa to na jednym z kanałów TV pojawiają się zakłócenia pochodzące z wzmacniacza.
Gdzie szukać przyczyny? Wymieniłem tranzystory T6,T7 ale bez skutku.
Napięcie zasilające układy AD 16,7V.
Złożyłem jeden układ odpalił od razu a teraz składam drugi i mam problem.
Napięcie zasilające symetryczne 2x12V podłączone pod punkty R,S,T, wmontowane diody D2,D4.
Nie mogę wyregulować prądów spoczynkowych. Maksymalna wartość jaką mogę uzyskać to ~3mV w obu kanałach?!
Ciekawostka, jak ustawię potencjometr PR1 na prawie maksa to na jednym z kanałów TV pojawiają się zakłócenia pochodzące z wzmacniacza.
Gdzie szukać przyczyny? Wymieniłem tranzystory T6,T7 ale bez skutku.
Napięcie zasilające układy AD 16,7V.
Zmagań ciąg dalszy.
W jednym kanale wymieniłem wszystkie tranzystory w drugim nie. Efekt ten sam co powyżej.
Wymontowałem tranzystory zabezpieczające T4,T5 i teraz regulacja prądu spoczynkowego odbywa się tak: do pewnego momentu regulacja działa w zakresie od 0 do 3mV potem gwałtowny skok do wartości ok. 56mV (nic powyżej ani poniżej tej wartości).
Zaczyna brakować mi już pomysłów na ten układ.
W jednym kanale wymieniłem wszystkie tranzystory w drugim nie. Efekt ten sam co powyżej.
Wymontowałem tranzystory zabezpieczające T4,T5 i teraz regulacja prądu spoczynkowego odbywa się tak: do pewnego momentu regulacja działa w zakresie od 0 do 3mV potem gwałtowny skok do wartości ok. 56mV (nic powyżej ani poniżej tej wartości).
Zaczyna brakować mi już pomysłów na ten układ.