Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 1790 - Termometr XXL

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 20
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: Vir84 » 2 sty 2017, o 10:02

Wykonałem ten termometr, płytkę PCB wytrawiałem sam, dwie wersje - jedna dwustronna i jedna jednostronna. Niestety po podłączeniu wszystkiego termometr w jednej i w drugiej wersji PCB, układ nie działa poprawnie :(

Poniżej jaki efekt jest widziany po podłączeniu zasilania. Te segmenty cały czas mrugają.

Na żadnej z wersji płytek nie a zwarcia, układ zasilany 12V z zasilacza, wylutowany układ U3 wg zaleceń z gazety.

Czy ktoś wie jaka może być przyczyna??
Załączniki
Wyświetlacze_m.jpg

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1458
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: ACeK » 2 sty 2017, o 12:18

Obrazek To wydaje sie bardzo prosty uklad do zrobienia :idea: Na poczatek sprawdz czy wyswietlach dziala prawidlowo.
Jak to zrobic?
Wyjmij procek z podstawki (lub go wylutuj).
Wyswietlacz to wspolna anoda aby zapalic segment musisz wymusic na anodzie plus (sterowanie przez uklad U6) a na katodzie (segment) mase sterowana przez uklad U5.
Anoda pierwszego wyswietlacza sterowana jest z pinu 13 procka a segment A z pinu 2.
Przez wymuszanie odpowiednich stanow powinny zapalac sie segmenty :idea: Jesli na wszystkich anodach dasz jednoczesnie ten sam sygnal to na kazdym wyswieltlaczu bedzie palil sie ten sam segment.
Jesli tak bedzie to znaczy ze sterowanie wyswietlacza pracuje prawidlowo.
Wstaw z powrotem procka. Czy na wyswietlaczu jest roznica kiedy jest czujnik temperatury lub go nie ma?
:mikolaj: Szczesliwego nowego roku Obrazek

Btw. skad masz wsad do procka bo w materialach dodatkowych jest tylko plytka :(

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 20
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: Vir84 » 2 sty 2017, o 12:57

Wielkie dzięki za szybko odpowiedź. Jak tylko uda mi się dorwać do układu w domu to sprawdzę.

Wsad do procka mam z serwisu AVT :D W razie czego mogę podesłać na PW :wink:
Załączniki
Wsad_do_procesora_Termometr_XXL.zip
(5.78 KiB) Pobrany 25 razy

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1458
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: ACeK » 19 sty 2017, o 13:49

Obrazek Sprobuj zmienic w pliku hex ostatnia linie (srodkowa)
  • :10052000A9F780959095BC01CD010895F894FFCF6F
    :0E053000F544F2E647A7B765F7E7F5020000CD
    :00000001FF
na
  • :10052000A9F780959095BC01CD010895F894FFCF6F
    :0E053000B706D3C766E5F507F7E7B702000088
    :00000001FF
Procek 8 MHz z wylaczonym dzielnikiem przez 8 Obrazek

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 20
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: Vir84 » 19 sty 2017, o 17:31

teraz już nic nie mryga :D super wielkie dzięki :)
ale mam jedno pytanie ;) czemu raz pojawia się 85.0 a zaraz potem normalna temperatura??

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1458
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: ACeK » 20 sty 2017, o 00:58

Obrazek U mnie jak poruszam DS18B20'a (jest w podstawce precyzyjnej) to tez pojawia sie na chwile 85.0 :idea: Program jest tak napisany ze kazda cyfra jest sterowana z pamieci RAM procka. Pomiar temperatury jest co dwie sekundy. Jesli odczyt jest zakucony lub reset to do pamieci wpisany jest taki kod:
  • LDI acc, 0x02 ;01D2: E082
    STS dig4, acc ;01D3: 93800073
    STS dig3, acc ;01D5: 93800074
    STS dig2, acc ;01D7: 93800075
    STS dig1, R1 ;01D9: 92100076
R1 ma zawsze wartosc 0x00 :twisted: Moze to ma jakis wplyw Obrazek

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 20
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: Vir84 » 20 sty 2017, o 08:52

sprawdzałem z czujnikiem wpiętym w podstwkę prototypową, jak tylko wrócę do domu to zlutuję czujnik i sprawdzę jak się zachowuje :)
Obrazek U mnie jak poruszam DS18B20'a (jest w podstawce precyzyjnej) to tez pojawia sie na chwile 85.0 :idea: Program jest tak napisany ze kazda cyfra jest sterowana z pamieci RAM procka. Pomiar temperatury jest co dwie sekundy. Jesli odczyt jest zakucony lub reset to do pamieci wpisany jest taki kod:
  • LDI acc, 0x02 ;01D2: E082
    STS dig4, acc ;01D3: 93800073
    STS dig3, acc ;01D5: 93800074
    STS dig2, acc ;01D7: 93800075
    STS dig1, R1 ;01D9: 92100076
R1 ma zawsze wartosc 0x00 :twisted: Moze to ma jakis wplyw Obrazek
Ostatnio zmieniony 1 lut 2017, o 07:41 przez Vir84, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 20
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: Vir84 » 1 lut 2017, o 07:41

Termometr działa super :D po zlutowaniu czujnika nic się nie resetuje :) bardzo dziękuję za pomoc :) mam pytanie czy sprawdzałeś termometr na minusowych temperaturach??
Ja jak sprawdzałem to zamiast segmentu G pierwszego wyświetlacza świeci segment B :?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1458
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: ACeK » 1 lut 2017, o 11:02

Obrazek Sorry nie sprawdzalem :oops:
Sprobuj zmienic w pliku hex ostatnia linie (srodkowa)
  • :10052000A9F780959095BC01CD010895F894FFCF6F
    :0E053000B706D3C766E5F507F7E7B702000088
    :00000001FF
na
  • :10052000A9F780959095BC01CD010895F894FFCF6F
    :0E053000B706D3C766E5F507F7E7B74000004A
    :00000001FF
Teraz powinno byc dobrze Obrazek

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 20
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

Re: AVT 1790 - Termometr XXL

Postautor: Vir84 » 1 lut 2017, o 11:47

dzięki wielkie sprawdzę na dniach :)

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość