Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

triak bt 136 sterownik pieca reco

lukaszi4
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2017, o 12:32

triak bt 136 sterownik pieca reco

Postautor: lukaszi4 » 8 lut 2017, o 22:05

Witam

sterownik pieca reco na ekogroszek posiada 4 wyjścia do których można podłączyć pompy, silnik do żmijki itp.Silniki te załączane są poprzez triak bt 136 600e. Po wyłączeniu pieca (stop) na każdym wyjściu pozostaje napięcie ok 100V. Sprawdzone na trzech różnych sterownikach wszędzie ten sam problem. Ja jestem elektrykiem i nie bardzo sie na tym znam. Nie wiem czy to wina triaka czy problem jest bardziej skomplikowany .Co muszę sprawdzić żeby to zdiagnozować. Wygląda to tak jakby triak przepuszczał jakieś napięcie.
Napięcie pojawia się również na śrubce która trzyma radiator. Cały sterownik działa poprawnie.

Z góry dzięki za każdą pomoc.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1458
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: triak bt 136 sterownik pieca reco

Postautor: ACeK » 9 lut 2017, o 10:43

Obrazek Podaj wiecej informacji jak ten triak jest sterowany :idea: Tu masz przyklad jak sie steruje triakiem za pomoca transoptora :arrow: AVT2623 Wtedy mozna bedzie Ci pomoc Obrazek

ROM
-
-
Posty: 294
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Re: triak bt 136 sterownik pieca reco

Postautor: ROM » 9 lut 2017, o 14:27

To raczej normalna sytuacja, przecież triak znajduje się w obwodzie sieci, z której zasila silnik.

lukaszi4
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2017, o 12:32

Re: triak bt 136 sterownik pieca reco

Postautor: lukaszi4 » 9 lut 2017, o 21:31

Obrazek Podaj wiecej informacji jak ten triak jest sterowany :idea: Tu masz przyklad jak sie steruje triakiem za pomoca transoptora :arrow: AVT2623 Wtedy mozna bedzie Ci pomoc Obrazek
jutro to sprawdzę i dam znać

lukaszi4
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2017, o 12:32

Re: triak bt 136 sterownik pieca reco

Postautor: lukaszi4 » 9 lut 2017, o 21:38

To raczej normalna sytuacja, przecież triak znajduje się w obwodzie sieci, z której zasila silnik.
[/quote

chciałbym jeden z silników podłączyć przez dodatkowy przekaźnik żeby prąd roboczy nie płynął przez sterownik. Jeżeli to jest normalna sytuacja to jest to nie możliwe. Czy można coś zrobić z tym napięciem ?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1458
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: triak bt 136 sterownik pieca reco

Postautor: ACeK » 10 lut 2017, o 15:44

Obrazek Zamiast silnika podlacz pod triak zwykla zarowke (60 - 100W) na 230V :idea: Jesli zarowka nie bedzie zarzyc przy wylaczonym triaku to znaczy ze wszystko jest ok :P Strerownie przekaznikiem na pewno mozna zrobic ale musisz podac jak jest sterowany triak Obrazek

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości