Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

EP 8/05 - Triodowy wzmacniacz akustyczny

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

EP 8/05 - Triodowy wzmacniacz akustyczny

Postautor: Wojtek » 13 sie 2005, o 20:00

Jeżeli przeczyta ten post autor tego projektu Stanisław Maleczek, to byłbym wdzięczny za nawiązanie kontaktu na pw. Interesują mnie szczegóły konstrukcji mechanicznej, to jest moja słaba strona, wiele projektów utknęło na "wersji płytkowej" bez obudowy a ten wzmacniacz chciałbym zrobić do końca :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1451
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Postautor: ACeK » 13 sie 2005, o 21:42

:) Obudowa od zawsze problem elektronika (skad ja to znam) :wink:
:D

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 sie 2005, o 12:42

Ja ostatnio chassis zrobiłem z profila pod regipsy (płyty kartonowo gipsowe).
Skręciłem 2 ze sobą i chassis jak znalazł.
Reszte można ładnie zabudować sklejką lub wykonczyć jakimś derwnopodobnym materiałem.
Fakt, że trioda 6H13C ma 2,5A żarzenie ale z tego co widzę u siebie, nie ma zagrozenia pożarem choć lampa grzeje się bardzo mocno..

jantu
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 30 paź 2005, o 16:16
Lokalizacja: Perleberg

Postautor: jantu » 30 paź 2005, o 16:20

Oto moja odpowiedz:

[ Dodano: 30-10-2005, 16:17 ]
Oto moja odpowiedz
Załączniki
IMG_2638_1_1.JPG

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Postautor: Wojtek » 30 paź 2005, o 17:22

A trochę szczegółów z wnętrza wzmacniacza moze też pokażesz?

jantu
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 30 paź 2005, o 16:16
Lokalizacja: Perleberg

Postautor: jantu » 30 paź 2005, o 17:53

Witam Wojtek!
Mniemam,ze obejrzales moj wzm.(chodzi o to,ze wyslalem zalacznik ale go nie moge znalezc,chyba cos zle zrobilem,jak sie tutaj wyswietla zalaczniki?)Nie mam w tej chwili cyfraka.
P.S.gra to bardzo ladnym dzwiekiem,pelnym szczegulow z pieknie rozbudowana scena,dokladna lokalizacja instrumentow,no i ta dynamika,jest to wielki dzwiek.
"Hoch liebe lampa"
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Postautor: Wojtek » 30 paź 2005, o 18:02

Załacznika nie ma tylko jest zdjęcie :roll: ale podam Ci na pw mój email to moze wyslesz do mnie :)

gsmok
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2006, o 10:06
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: gsmok » 26 kwie 2006, o 13:44

Witam
Też zmontowałem ten wzmacniacz.
Parę fotek (w tym widok wnętrza) można znaleźć tutaj:
wzmacniacz_fotki

Niedługo postaram się uzupełnić opis o więcej szczegółów.

Pozdr
gsmok

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Posty: 510
Rejestracja: 10 lis 2003, o 21:43
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 8 lut 2007, o 19:05

Koledzy bardzo proszę o pomoc. Zrobiłem ten wzmak i nie wiem co jest - gra tak cicho, że prawie nie słychać :/.

Aplikacja toru audio to jest niemal to co w EP było, jedynie co zmieniłem to wartości rezystorów w zasilaczu siatkowym lamp mocy - bo nie mogłem dostać tak dużych kondensatorów. Rezystory nastawne dałem 470k a z nimi w szeregu są zwykłe rezystory 470k 2W. do suwaka podłączone są siatki lamp(razem z tym rezystorem "przeciwwzbudzeniowym")

Ogólnie lampy napięciowe zdają się być ok, każdą wkładałem w te same miejsce i takie same pokazywały prądy i napięcia - małe prawdopodobieństwo aby NOSy były 4 zepsutę w ten sam sposób :). Lampy mocy dają odpowienie prądy(50mA punkt pracy) i wszytkie przy zbliżonych ujemnych napięciach na siatce - więc też nie wiem czy mogą być przyczyną.

Zrobiłem pomiary oscyloskopem i woltomierzem, wyniki zamiesczam poniżej. Jeśli ktoś moze pomóc, dać uwagi, lub zobaczyć jak u niego w ukłądzie to wygląda, bardzo proszę o pomoc.

Nie dałem tylko jeszcze tylko globalnego sprzężenia zwrotnego, ale to jeszcze bardziej przecież zmiejszy mi wzmocnienie całego wzmacniacza.

Punkty pomiarowe:
A to anoda pierwszej lampy w układzie, jej rezystor anodowy to 150k,
B to ta trioda "na dole" ta która do anody ma podpięte katody dwóch innych triod
C i D to te dwie inne triody sterujące.
Załączniki
Zeszyt1.rar
(1.67 KiB) Pobrany 213 razy

trryt
-
-
Posty: 119
Rejestracja: 3 maja 2004, o 15:08

Postautor: trryt » 8 lut 2007, o 23:48

Tak przeglądam forum, trafiłem tu i sobie przypomniałem że o tym czytałem w EP, ale wtedy stwierdziłem że za trudno/za drogo. Ale teraz się napailiłem;) I pytanie czy warto? Jantu pisze że dźwięk jest super. Jakie wrażenia mają inni szczęśliwi posiadacze? Po szybkim przejrzeniu Allegro widzę że komplecik lamp to około 150zł, czyli nie drobiazg, ale znośnie. Gorzej pewnie z trafami. Gdzie je zamawialiście? Bo sieciowe to chociażby toroidy.pl ale głośnikowe? I ile to mniej więcej wyniesie? No i czy to jest trudne? Bo widzę że jedn kolega ma problem, ale jak ogólnie, ciężko jest z tymi monoblokami, czy średnio zaawansowany osobnik sobie poradzi?

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Posty: 510
Rejestracja: 10 lis 2003, o 21:43
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 9 lut 2007, o 13:56

Może od razu warto powiedzieć, że jak samemu zrobi się lampiaka to brzmi on najpiękniej pod słonkiem :). Ale chyba głównie chodzi o satysfakcję. Można kupić, są naprawde drogie te fabryczne, ale nie wiem czy bym sie sam zdecydował na to :/. Myślę, że zrobisz taniej o jakieś 50-70%, trudno ustalić, bo zalezy ile razy coś spalisz, coś zmienisz itp. Ja osobiśćie często przerabiam w połowie całość bo mi sie nie podoba.

A tak naprawdę to uważam, ze warto spróbować, jest dużo zabawy(inni to nazywają roboty) ale dużo można się nauczyć :). Pamiętaj tylko, że lampy są na tyle kapryśne, że muszą mieć jeden wspólny punkt masy, nie więcej! Ja to załatwiłem na małej płytce laminatowej 3cm x 1cm i do niej co około 4 mm lutuję następny kabelek - w razie potreby mogę w każdej chwili odlutować sobie któryś bez niszczenia 10 pozostałych.

Co do lamp, możesz kupić taniej :). Ja robie sobie wzmacniacz stereo, 2x6h8c ale tylko jedna 6h13c na kanał. W zasilaczu dałem duodiodę 5c3s. 6h8c kupiłem po 8pln(jedna), 6h13c za 10(drugą partię za 15) - jedna, 5c3s za 10pln - jedna. Obudowę zrobiłem na zwykłej aluminiowej płycie 2mm - co uważam że jest super rozwiązaniem. Do tego dolicz podstawki które trudno tanio dostać, ale też się da.

Jak mówisz największy problem to trafa. Nie tylko głośnikowe, ale sieciowe :). Moje sieciowe kosztowało 300pln w konfiguracji audio - czyli zalane czymś :P co nie pozwala buczeć mu w trakcie pracy, dodatkowo ekrany itp. Trafa głośnikowe nawijałem sam i opisałem cały proces w DIY, także nawijarkę. Zrobiłem dwa trafa na kształtce EI każde ma 16 sekcji(8 pierw i 8 wtórn). Zaraz pewnie będzie jak to parzysta ilość sekcji do układu przeciwsobnego, ale nie sądzę, że to miałoby zaszkodzić :). Zrobiłem też dławiki - i też warto było bo nie ma mowy o przydźwięku nawet 3 cm od głośnika :).

Ogólnie zachęcam do prób.

A wracając do mojego pytania, czy moze to wszytko być spowodowane rezystorem katodowym triody pierwszej - ja dałem 1,2k ile macie wy? Jak u mnie wzmocniene tego stopnia to jedytnie 13 V/V - nie wiem, ale to chyba za mało, a dodatkowo 60V anodowe? to strasznie mało - mnustwo harmonicznych na wejście....

trryt
-
-
Posty: 119
Rejestracja: 3 maja 2004, o 15:08

Postautor: trryt » 9 lut 2007, o 17:05

Sova, dzięki za zachętę, coraz bardziej się przekonuję do tego. Co do kosztów to chyba jeszcze taniej niż piszesz by wyszło w stosunku do sprzętu firmowego, bo najtańsze firmowe to chyba tak w granicach 2-3 tysiące. Jakichś nowych chińskich firm.
Dzięki za porady, jak się zdecyduję na to, na pewno się przydadzą.
To właśnie 6H13S widziałem droższe bo po 25zł.
Podstawki takie po 6zł:
http://allegro.pl/item163030106_podstaw ... assis.html
słyszałem że warto brac ceramiczne, prawda to?
Trafa na pewno bym kupił, nigdy nic nie nawijałem, a na początek to trochę za skompilowane, no i słyszałem że trafo głośnikowe ma olbrzymi wpływ na dźwięk, wiec lepiej żeby było jak najlepiej zrobione.
Życzę Ci jaknajszybszego rozwiązania problemów z tym wzmakiem!!!
End piszesz o grzaniu się, czyli masz górną płytę, tą z której wystają lampy drewnianą? Bo to na pewno jest o wiele prościej wykonac z drewna (chociażby wycinanie otworów pod podstawki). I właśnie jakbym to robił to o wiele chętniej z drewna. Chociaż metalowe obudowa na pewno ma zaletę ekranowania elementów wewnątrz. A czy w tej konstrukcji grzeje się coś poza lampami (któryś z rezystorów)?

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Posty: 510
Rejestracja: 10 lis 2003, o 21:43
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 9 lut 2007, o 17:37

Może powiem co myślę. Nie wiem, czy jest naprawdę sens bawić się w drewniane obudowy, bo wycięcie np fi 25mm w aluminiowej blasze to kwesja 12 otworków wiertłem 5mm i potem szlifowanie pilnikiem obrotowym do wiertarki - ja tak to robiłem i bez problemu można wyciąć otwór jaki Ci się tylko podoba, ale może to kwesja gustu, ja osobiście bym nie lubił całej drewnianej obudowy, bo mi się by nie podobała :P.

Jeśli chodzi o grzanie się tej lampy, grzeje się bardzo mocno, ale taki urok lamp. możesz nakleić naklejkę nie dotykać lamp bo gorące. Po to właśnie lampy wyprowadza się na zewnątrz obudowy, aby ich ciepło nie wpływało na inne elementy. Poza lampami mogą grzać się rezystory głównie anodowe. Musisz policzyć jeśli nie masz na schematach jakie moce będą się odkładać na nich i takie kupić. Ja osobiście lubie kupować nawet większe, np takie 2-3Watowe bo mają wtedy grubsze nóżki i lepiej to wszytko wygląda w chassis.

Co do transformatorów głośnikowych, też nie nawijałem nigdy wcześniej transformatorów, ale przed tym nawinąłem sobie 4ry dławiki i już wiedziałem jak się to robi :). Nie ukrywajmy, że teraz nie dostaniemy dobrych materiałów na rdzenie transformatorów niskich częstotliwości, nawet nie znamy ich przenikalności magnetycznej. Może firmy skądś biorą takie materiały, może i robią dobre, ale wiem, że jeśli chcielibyśmy dostać trafa sekcjonowane z dużą ilością sekcji i jeszcze do układu ultra-linear to pewnie byśmy zapłacili niezłą kasę :). No my mówimy o trafach do triod, także ultralinear odpada - choć słyszałem, że ktoś na jakimś forum chciał robić układ UL na triodach - :597: :610: :629: .

Kurcze ogólnie to zachęcam do zrobienia choć jednego prostego lampiaka, mnie odstraszały napięcia rzędu 300-400V ale już sie przyzwyczaiłem. Lampy mają klasę, mają brzemienie i charakter :)

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Postautor: tomek_j » 9 lut 2007, o 17:46

Są transformatory specjalnie zaprojektowane i wykonane do tego projektu :
trafo glosnikowe od L Ogonowskiego LO PP50-3 (6Н13C, projekt z EP8/2005) 290PLN http://www.ogonowski.eu/.
trafo glosnikowe w TELTO http://telto.tivi.pl/sklep/product_info ... cts_id=694 163PLN

Trafo sieciowe z TELTO http://telto.tivi.pl/sklep/product_info ... cts_id=310 147 PLN

Mozna oszacować koszt całosci :-)

trryt
-
-
Posty: 119
Rejestracja: 3 maja 2004, o 15:08

Postautor: trryt » 9 lut 2007, o 19:20

Taką metodę wycinania to stosowałem do drewna dopóki nie poznałem "okągłych pił" do wiertarki. Fakt że alu jest dośc miękkie i nie byłoby to takie trudne, chociaż 8 sztuk to trochę roboty jest. Dociąc je wyżynarką też się pewnie uda. Pilnik obrotowy? A takiego czegoś nie widziałem. A myślałem że mam tyle różnych narzędzi;) To jest walec z powierzchnią pilnika? Bo takie kamienie szlifierskie do wiertarki to mam, ale pilnika nie widziałem. Jeżeli metal to tylko alu, bo stal malowana na czarno nie wygląda i strasznie na tym kurz widac. A alu wygląda świetnie, no i mogą się w tym odbijac żarzące się lampy:D Tylko gdzie można kupic takie aluminium? Do tego boki na pewno drewniane. Jeszcze poważny problem to puszki na trafa, bo na wierzchu je zostawiac to nie bardzo by mi się podobało.
Że lampy się grzeją to wiem. Na szczęście w domu nie ma ani dzieci ani zwierząt więc to nie problem żeby uważac na nie. Chodziło mi o to czy gdyby podstawa była z drewna to by się nie przegrzała. Lampy też pewnie się wyprowadza na zewnątrz dla tego wyglądu, to jednak jest czar... Moce rezystorów to są podane w projekcie w EP.
Napięcia mnie nie przerażają. Są duże, ale ja już też;) i nie taki głupi, jakoś to będzie...
tomek_j wielekie dzięki za linki. Świetnie że są gotowe trafa. Cen też się spodziewałem gorszych. Ogólnie coraz bardziej się przekonuję. Ale najpierw muszę skończyc DACa - wiesz o którego chodzi. Koniec z rozgrzebywaniem kolejnego projektu prze skończeniem poprzedniego;)

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Postautor: tomek_j » 9 lut 2007, o 19:25

.......
tomek_j wielekie dzięki za linki. Świetnie że są gotowe trafa. Cen też się spodziewałem gorszych. Ogólnie coraz bardziej się przekonuję. Ale najpierw muszę skończyc DACa - wiesz o którego chodzi. Koniec z rozgrzebywaniem kolejnego projektu prze skończeniem poprzedniego;)
wiem :-)

zyr2
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 28 sie 2007, o 21:17
Lokalizacja: Konstantynów Ł

Postautor: zyr2 » 28 sie 2007, o 21:24

Na podstawie schematu z EP 08/2005 zbudowałem wzmacniacz integra.
Opis wraz ze zdjęciami można znaleźć tutaj:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10376

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 sie 2007, o 02:57

Piękne...

olu
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 23 kwie 2012, o 19:03

Re: EP 8/05 - Triodowy wzmacniacz akustyczny

Postautor: olu » 2 lip 2012, o 20:59

Jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich.Pytanie moje kieruję do osób które SAMODZIELNIE wykonały i uruchomiły ten wzmacniacz.Jestem w trakcie jego budowy do której przymierzałem się dosłownie kilka lat.Jest to moja pierwsza konstrukcja lampowa dlatego proszę o wszelkie sugestie i doświadczenia dotyczące tego układu.Dodam, że u mnie w stopniu końcowym ma pracować tylko jedna lampa mocy 6N13S(nie miałem możliwości doboru pary lamp).Załączam zdjęcie(całość będzie obudowana drewnem,na transformatorach ekrany).
Załączniki
Obraz 1446.jpg
WZMACNIACZ JUŻ DZIAŁA...
Obraz 1415.jpg

RandalllImacy
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2016, o 12:25
Lokalizacja: Poland
Kontaktowanie:

EP 8/05 Triodowy wzmacniacz akustyczny

Postautor: RandalllImacy » 12 gru 2016, o 11:31

Chcę sobie zamówić wzmacniacz pod skrzynie Lanzar MAX 12 1000W. Znajdę jakiś dobry wzmacniacz pod tą skrzynie do 300zł?

Z góry dziękuję za pomoc.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości