kontakt z nami

Takie coś ..

Tematy ogólne związane z elektroniką. Dyskusja n/t podzespołów, zasad działania komponentów itp.

Moderatorzy: jacek_p, Moderatorzy

Takie coś ..

Postprzez qpa » 13 kwi 2004, o 18:31

... co zmienia prąd zmienny na przemienny chodzi mi o uruchomienie silnika (wiatraczka od procka) z baterie aukumulatora.
pozdro qpa
qpa
-
-
 
Posty: 24
Dołączył(a): 11 kwi 2004, o 19:06
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez czarutek » 13 kwi 2004, o 19:16

Ale przecież wiatraczki procków chodzą na prąd stały. :oops:
Standardowe napięcie tego prądu wynosi 12V, a jego natężenie zależy od mocy silnika. Dla silników o małej mocy może ono wynosić 50mA, a dla większych nawet 300mA. Możesz więc taki wiatraczek zasilać wprost np. z akumulatora 12V, ale musisz brać pod uwagę jeszcze natężenie prądu, jaki on pobiera.
Np. jeśli zastosujesz popularny akumulatorek żelowy 12V 1.3Ah od alarmów, a ten silniczek pobiera 130mA, to pochodzi to wszystko teoretycznie tylko przez 10 godzin, w dodatku coraz wolniej. Po tym czasie napięcie spadnie poniżej 10V i odtąd tego typu akumulatorek będzie się 'zużywał' nieodwracalnie i szybko.
Jeśli to nie jest dowcip, to może napisz dokładniej jaki wiatraczek, gdzie ma z grubsza pracować, przez ile czasu, tekietam tegotypu informacje, jeżeli nie są sekretem... Łatwiej będzie coś wymyślić.
Ostatnio edytowano 16 kwi 2004, o 09:29 przez czarutek, łącznie edytowano 1 raz
czarutek
 

Re: Takie coś ..

Postprzez end » 13 kwi 2004, o 20:06

qpa napisał(a):... co zmienia prąd zmienny na przemienny chodzi mi o uruchomienie silnika (wiatraczka od procka) z baterie aukumulatora.
pozdro qpa

Prąd zmienny na przemienny?....hmmm
Stały zasila takie wiatraki kolego :wink:
Avatar użytkownika
end
admin
admin
 
Posty: 4977
Dołączył(a): 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postprzez gogo4 » 13 kwi 2004, o 23:36

Można zmienić prąd zmienny na stały, można też zmienić prąd stały na zmienny, ale nigdy nie spotakłem się ze zmianą prądu zmiennego na przemienny. Jeżeli chodzi o ten wiatraczek to potrzebujesz akumulatorka , lub baterii (ewentualnie kilka baterii połączionych szeregowo) o napięciu 12V
Avatar użytkownika
gogo4
-
-
 
Posty: 24
Dołączył(a): 3 kwi 2003, o 20:33
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez qpa » 15 kwi 2004, o 19:43

źle mnie zroxumielicsie ja potzrebuje urzadzenia zamianiające pra zmainny na przemienny
qpa
-
-
 
Posty: 24
Dołączył(a): 11 kwi 2004, o 19:06
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Aleksander Zawada » 15 kwi 2004, o 20:36

Mówiąc szczerze-nie rozumiem. Zawsze mi się wydawało, że prąd zmienny i przemienny to to samo (sinusoidalnie zmienny). Nazwy te stosowałem zamiennie.
Avatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
 
Posty: 530
Dołączył(a): 21 lut 2003, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Kamilkozi » 15 kwi 2004, o 20:43

Prad zmienny to taki który zmienia się w czasie - to oczywiste. Prąd przemienny nie tylko zmienia swoją wartość ale również kierunek(raz jest "pod osią" a raz "nad osia") w czasie i to okresowo. Czyli raz płynie w jedną stronę a raz w drugą.
Avatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
 
Posty: 229
Dołączył(a): 19 mar 2004, o 11:48
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Wojtek » 15 kwi 2004, o 21:40

Aleksander Zawada napisał(a):Mówiąc szczerze-nie rozumiem. Zawsze mi się wydawało, że prąd zmienny i przemienny to to samo (sinusoidalnie zmienny). Nazwy te stosowałem zamiennie.

Prąd zmienny zmienia tylko wartość, natomiast prąd przemienny również kierunek.
Ja to natomiast nie rozumiem pytania które zadał qpa :) Bo po co mu prąd zmienny czy też przemienny jak chce wiatraczek od procka zasilać z akumulatora, chyba że ma za niskie napięcie na tym akumulatorku i potrzebuje go podnieść do np 12V ale czy nie prościej dołożyć odpowiednią ilość ogniw?.
Avatar użytkownika
Wojtek
-
-
 
Posty: 824
Dołączył(a): 21 lut 2003, o 18:21
Lokalizacja: -TG-
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez Aleksander Zawada » 15 kwi 2004, o 22:23

A więc potoczny termin "sieć prądu zmiennego" powinien być niepoprawny. Tak jednak nie jest. Stwierdzam to po sprawdzeniu w kilku książkach. nadal wydaje mi się, że do prądu sinusoidalnie zmiennego obie krótkie nazwy :prąd zmienny i prąd przemienny są tak samo uzasadnione.
Avatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
 
Posty: 530
Dołączył(a): 21 lut 2003, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez zyfer » 15 kwi 2004, o 23:18

witam .
Mpże także włączesię do małej dyskusji .
polccam książkę ZARYS ELEKTROTECHNIKI J. Dreszer tam jest to opisane jako sformułowanie cyt. "mniej scisłe" .
pzd .
zyfer
zyfer
-
-
 
Posty: 15
Dołączył(a): 24 sty 2004, o 15:19
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez ACeK » 16 kwi 2004, o 04:46

W latach 60-ty pojecie prad (napiecie) zmienny i przemienny traktowano jednakowo i uzywano zamiennie. Dlatego w ksiazkach z tego okresu prad (napiecie) zmienny od powiadal pradowi sinusoidalnemu. Jednak w latach 70-ty zostalo to bardziej sprecyzowane i pojecie prad zmienny oznacza prad (napiecie) stale zmieniajace sie w funkcji czasu lecz nie zmieniajace polaryzacji. Natomiast przemienny to taki ktory zmienia polaryzacje. :)
Avatar użytkownika
ACeK
-
-
 
Posty: 1307
Dołączył(a): 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Postprzez prompt » 16 kwi 2004, o 07:31

To w takim razie trochę namieszam ... :wink:

Z tego co wiem, dowolny prąd, nie będący prądem stałym, jest prądem zmiennym. Prąd przemienny to szczególny przypadek prądu zmiennego.
prompt
-
-
 
Posty: 116
Dołączył(a): 30 sty 2004, o 23:25
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez ACeK » 16 kwi 2004, o 08:46

W takiej definicji mozna powiedziec ze prad staly tez jest pradem zmienym (bo niema idealnie pradu stalego) z tym ze jego charakterystyka w czasie zmienia sie minimalnie. :wink: :lol: :lol: :lol:
Avatar użytkownika
ACeK
-
-
 
Posty: 1307
Dołączył(a): 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Postprzez MariuszC » 16 kwi 2004, o 08:53

No jasne. Gdyby jednak wziąć pod uwagę bardzo dokładne pomiary :o . To nie istnieje prąd stały (każdy znany typ ma wachania) ani prąd przemienny (a tym bardziej w sieci 220) - istnieje tylko prąd zmienny :lol:
Świetnie rozwinęliście ten temat (czasem trzeba trochę się pośmiać - to rozluźnia) - a co do twórcy - to też nie rozumiem zapytania.
MariuszC
-
-
 
Posty: 50
Dołączył(a): 29 gru 2003, o 09:33
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez prompt » 16 kwi 2004, o 10:54

Gubicie sedno sprawy. Rozmawiamy o definicjach, a te są wolne od fizycznych ułomności. Prąd stały jest doskonale stały itd.
prompt
-
-
 
Posty: 116
Dołączył(a): 30 sty 2004, o 23:25
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez zyfer » 16 kwi 2004, o 11:21

A zaczęło się od..... wiatraczka :D :D 8)
pzd
zyfer
zyfer
-
-
 
Posty: 15
Dołączył(a): 24 sty 2004, o 15:19
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez qpa » 16 kwi 2004, o 14:21

To jeszcze raz moje pytaie jak zaminic prąd stałyt (np zaislacz prądu stałego lub batera)na prad pzreminny taki jak np w gniastkku. Jestemi to bardzo potzreben. A zo poprzenie to troche źle napiałem :oops:
qpa
-
-
 
Posty: 24
Dołączył(a): 11 kwi 2004, o 19:06
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Kamilkozi » 19 kwi 2004, o 10:01

Najprościej weż dwie baterie szeregowo, wspólny punkt to bedzie masa. Do tego dwa MOSFETy, jeden podłączony do +jednej bat. drugi do -drugiej, i prosty generator prostokata. Względem masy na wyjściu uzyskasz przebieg prostokątny napiecia przemiennego.

Jeśli jednak zależy Ci na sinusie to tak samo dwie baterie tylko zamiast MOSFETów dwa "zwykłe" tranzystory podłączone wspólnie emiterami(kolektorami odpowiednio do zasilania + i - ). Sprzężenie zwrotne z emiterów do wzm. operacyjnego i przed to wszystko prosty generator sinusoidy. To co właśnie opisałem (prócz gen.) to nic innego jak wzmaciacz. Uzyskasz na wyjściu przemienną sinusoidę :) .

Musisz się jednak liczyć ze stratami w elementach przełączających i poborem prądu przez generator itp. Musisz przeanalizować czy zasilając to z baterii (niewiem jakiej(-kich) ) będzie to opłacalne. Najmniejsze straty uzyskasz w przypadku MOSFETów.
Avatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
 
Posty: 229
Dołączył(a): 19 mar 2004, o 11:48
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz


Powrót do Elektronika - tematy dowolne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości