Witam
Zastanawiam się jak zrobić regulację od zera na LM317? W jego pdf co prawda jest to napisane, w sieci jest info że można też zbudować szynę na ujemne napięcie jego odniesienia, ale ja zastanawiam się czy można to zrobić prościej.
Poszperałem w necie i znalazłem taki projekt:
http://www.simplecircuitsandprojects.co ... upply.html
Teoretycznie powinno to działać, bo napięcie odniesienia na LM317 to 1.25V, dioda ma spadek 0.6-0.7V więc uzyskujemy 1.2-1.4V spadku co powinno dać nam zejście do zera.
Niestety po sprawdzeniu opcji z diodami, okazało się, że napięcie rośnie zamiast spadać i za chiny nie wiem dlaczego?
Może to wina diod, bo zamiast 1N4002 użyłem 1N4007 bo takie mam, ale z tego co widzę w pdf to one różnią się tylko napięciami pracy, więc to chyba zły trop... Ktoś pomoże?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProsty sposób na regulację od 0 na LM317?
Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Re: Prosty sposób na regulację od 0 na LM317?
Ten układ będzie działał tylko w teorii z idealnymi diodami. W praktyce napięcie na diodach będzie się zmieniać w zależności od typu, prądu i temperatury, ciężko więc uznać to za rozwiązanie dobre. Bez ujemnego napięcia się nie obędzie, chyba, że kompletnie nie zależy nam na stabilności napięcie wyjściowego, ale wtedy można to zrobić na tranzystorze i potencjometrze.
Trzeba dodać do układu albo dodatkowy mały transformator i stabilizator dla uzyskania napięcia odniesienia ok. -1.25V, albo zastosować przetwornice odwracającą i stabilizator. Rozwiązań w sieci jest sporo.
Trzeba dodać do układu albo dodatkowy mały transformator i stabilizator dla uzyskania napięcia odniesienia ok. -1.25V, albo zastosować przetwornice odwracającą i stabilizator. Rozwiązań w sieci jest sporo.
A możesz podsunąć jakiś schemat?albo zastosować przetwornice odwracającą i stabilizator. Rozwiązań w sieci jest sporo.
Generalnie chce to zrobić jak najprościej, stabilizacja oczywiście jest potrzebna, zakres regulowany. Generalnie che zmodyfikować stary zasilacz własnej konstrukcji oparty właśnie o LM317 aby regulację mieć od zero.
Na TL431 może bym coś wykombinował, ale nie jestem pewien czy to pójdzie na LM317. Spróbuj zastosować dwa LM317, gdzie pierwszy będzie działał jako regulacyjny, a drugi jako źródło odniesienia 1.25V dla odpowiedniego dzielnika regulacyjno-sprzęgającego. (nie wiem czy uzyskasz pełne "0", ale możesz się pobawić.)